Politiek

Premier en minister door het stof voor ouders toeslagenaffaire

Premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra van Financiën hebben opnieuw excuses aangeboden aan ouders die de dupe zijn geworden van de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. Zij deden dat voor een bijeenkomst met ruim 300 gedupeerden in Rijswijk.

De uit de hand gelopen aanpak van vermeende fraude met kinderopvangtoeslagen door de Belastingdienst bracht de afgelopen jaren veel ouders in grote problemen.

‘Hopen dat er geluisterd wordt’

Kristel de Waal en Roger Derikx waren een van de aanwezigen. Kristel hoopt dat ze vandaag gehoord wordt. “En dat er eindelijk eens een einde komt aan onze jarenlange strijd met de Belastingdienst. Dat ik weer een toekomst kan opbouwen met mijn gezin.”

Lees ook: Moeder Patricia wacht nog steeds op antwoorden van de Belastingdienst

Roger Derikx vocht ruim tien jaar lang  tegen de fiscus, die tienduizenden euro’s aan toeslagen van hem terugvorderde. “Ik kreeg te maken met beslagleggingen, ik ben diverse keren ontslagen, kortom: een hoop drama.”

Derikx had een “open en goed gesprek” met Hoekstra, die “vooral heeft geluisterd”. Aan excuses hecht hij weinig waarde. “Wat is in dit dossier een excuus waard? Ik vind dat lastig.” Wel heeft Derikx er vertrouwen in dat er nu schot in de zaak komt. “We hopen nu op een punt te zijn dat we het drama achter ons kunnen laten.”

‘Gaat lange adem vergen’

Honderden, mogelijk zelfs duizenden mensen werden ten onrechte aangemerkt als fraudeurs en moesten enorme bedragen terugbetalen. Een oplossing voor hun problemen is nog niet in zicht. “We moeten realistisch zijn. Dit zal echt een lange adem vergen”, zei minister Hoekstra voor de bijeenkomst.

Eerder bood staatssecretaris Menno Snel, die inmiddels in verband met de affaire is opgestapt, al zijn verontschuldigingen aan. In een poging het vertrouwen van de getroffen ouders in de overheid te herstellen, gaan ook Rutte en Hoekstra door het stof.

Het gesprek achter gesloten deuren vindt plaats mede op verzoek van de Tweede Kamer.

 

ANP / Redactie