Gezondheid

Ruim honderd vrijwilligers maken ambulances schoon, 'zo hebben de verpleegkundigen pauze'

130 vrijwilligers hebben zich de afgelopen dagen aangemeld om te helpen bij het schoonmaken van ambulances in Venlo. Het schoonmaken van de ambulances bij het Limburgse ziekenhuis gebeurt aan de lopende band, van 07:00 uur ‘s ochtends tot 23:00 uur ‘s avonds.

Annette Lianes is een van deze vrijwilligers. Voordat de coronacrisis begon werkte ze bij het Regionaal Opleidingsinstituut (ROI) van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. “Maar de opleidingen staan nu stil”, vertelt Lianes. Ze hoefde niet lang na te denken om zich aan te melden als vrijwilliger voor het schoonmaken van de ambulances, een nobele taak. “Je ontlast de chauffeur en de verpleegkundigen ermee, die hebben nu pauze en wij kunnen dan gaan schoonmaken. Als wij er niet waren geweest, hadden ze dat zelf moeten doen.”

Schoonmaken

Lianes benadrukt hoe druk het af en toe kan worden met ambulance bij het Limburgs ziekenhuis. “Ze rijden af en aan. Wij wachten dan totdat de patiënt binnen is, vervolgens vragen wij of de patiënt het coronavirus heeft. Als dit zo is moeten wij alles schoonmaken met een desinfecterend middel”, legt Lianes uit.

Lees ook: Deze speciale ambulancebus vervoert zes coronapatiënten tegelijk

Lianes en haar collega’s beginnen met het schoonmaken van de muren, de vloer en de contactpunten. Mocht de ambulance een persoon vervoerd hebben die besmet is met het coronavirus, gaat er daarna nog een desinfecterende nevel overheen. “Je kunt alle handen gebruiken. Op een dag als vandaag ben je met zijn tweeën, maar je komt gewoon handen te kort. Soms moet de chauffeur ook meehelpen.”

Emotioneel

“Het voelt goed dat we kunnen helpen, maar het beangstigt me wel. Het voelt niet prettig om zo dicht bij het vuur te zitten”, vertelt Lianes. “Als je ziet wat hier op een dag binnengebracht wordt. Hiernaast is het mortuarium daar wordt ook af en aan gereden. Je schrikt ervan.”

Lees ook: ‘Coronamaatregelen ook na 6 april geldig’

De dingen die Lianes op dagelijkse basis meemaakt bij het ziekenhuis gaan haar niet in de koude kleren zitten. “Dit maakt een hele erge indruk. Als ik naar huis ga heb ik daar wel even moeite mee. Het is gewoon triest, dat dit gebeurd. Maar ik denk dat iedereen daar wel last van heeft. Het is gewoon niet normaal.”