Gezondheid

Deze speciale ambulancebus vervoert zes coronapatiënten tegelijk

In Venlo is maandag het tweede transport met coronapatiënten vertrokken naar het VieCuri MC ziekenhuis in Venray. De patiënten worden verplaatst om de druk op de ziekenhuizen beter te spreiden.

Om patiënten zo efficiënt mogelijk kunnen te vervoeren, is een nieuw vervoersmiddel in het leven geroepen: de ambulancebus. Een omgebouwde touringcar met ruimte voor zes coronapatiënten.

Efficiënt en sneller

Tijdens de ombouw zijn alle zitplekken uit de touringcar verwijderd. Daar zijn zes brancards voor in plaats gekomen. De brancards zijn met speciale riemen vastgezet aan de vloer van de touringcar. Dankzij de ambulancebus blijven maar liefst zes ambulances beschikbaar voor het vervoer van andere patiënten naar ziekenhuizen in de omgeving.

Dat scheelt een hoop tijd, omdat iedere ambulance na het vervoeren van een coronapatiënt volledig moet worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Een klusje dat per ambulance zo’n drie kwartier in beslag neemt.

Vrijwillige schoonmakers

In Venlo worden naast de ambulancebus ook nog altijd gewone ambulances ingezet om coronapatiënten te vervoeren. Een groep van zo’n 130 vrijwilligers heeft zich in de afgelopen dagen aangemeld om die ambulances na gebruik van een schoonmaakbeurt te voorzien. Het schoonmaken van de ambulances bij het Limburgse ziekenhuis gebeurt aan de lopende band, van 07:00 uur ‘s ochtends tot 23:00 uur ‘s avonds.