Vrijwilligers in actie tegen ‘plastic soep’ in de Biesbosch

Ongeveer honderd vrijwilligers gaan vandaag afval rapen in natuurgebied de Biesbosch. Na het hoogwater van twee weken geleden is het gebied sterk vervuild en nu het water is weggezakt blijft wordt de troep die het water meevoerde zichtbaar.

Voor de opruimactie zijn meerdere weekenden uitgetrokken. Voldoende vrijwilligers waren zo gevonden, zegt boswachter Thomas van der Es. “We hebben nog nooit zoveel telefoontjes en mailtjes in zo’n korte tijd ontvangen als nu. Als er duizend vrijwilligers nodig waren geweest hadden we ook genoeg aanmeldingen gehad.”

Plastic soep

Om alles in goede banen te leiden, hebben de boswachters een grens moeten stellen aan het aantal vrijwilligers dat kan komen helpen. “In de Biesbosch is een groot deel van de natuur erg broos”, zegt Thomas. “We moeten de natuur niet verstoren maar juist helpen.”

De betrokkenheid van zoveel mensen doet Thomas als boswachter erg goed. Het geeft namelijk een probleem weer dat normaal gesproken niet zichtbaar is. Het hoge water in de Biesbosch komt direct uit de rivieren en “nu zie je wat daar allemaal aan troep in zit. Als het water hier niet blijft hangen gaat het direct naar zee. Daar wil je dit plastic ook niet hebben”.

Lees ook: Unicum voor de Biesbosch: enorme overstroming door storm en hoogwater

Het overstromen van gebieden in de Biesbosch is geen probleem. Integendeel, het natuurgebied is de afgelopen week ontruimd zodat de waterdruk op de rivier de Boven-Merwede verminderd wordt. Dankzij de oude polder houden delen van Noord-Brabant en de regio Rijnmond droge voeten.