Unicum voor de Biesbosch: enorme overstroming door storm en hoogwater

Ze hadden gedacht dat het al eerder zou gebeuren, maar maandag deed de Noordwaard voor eerst waarvoor het bedoeld is. De voormalige polder in de Biesbosch is door storm Ciara en de hoge waterstand volgelopen met water.

Het overstromen van de Noordwaard is geen probleem. In tegendeel, het natuurgebied is de afgelopen week ontruimd zodat het de waterdruk op de rivier de Boven-Merwede minder kan worden. Dankzij de oude polder houden delen van Noord-Brabant en de regio Rijnmond droge voeten.

Water over de drempel

Als de waterstand hoger is dan twee meter boven NAP komt het water over de drempel en stroomt het poldergebied vol. Dat gebeurde sinds de ontpoldering van de Noordwaard in 2015 nog nooit. In januari 2018 ging het water net niet over die ‘magische’ hoogwaterdrempel.

De aanleg van de Noordwaard is in gang gezet doordat in de jaren 90 het hoge water verschillende keren de regio bedreigde. De laatste keer, in 1995, moesten inwoners van Gorinchem en Boven-Hardinxveld geëvacueerd worden.

Doordat het hoge water van de Boven-Merwede de Noordwaard instroomt, veranderen de groene polders in een grote binnenzee. Dat heeft ingrijpende gevolgen voor de natuur in het gebied dat zo groot is als 6000 voetbalvelden.

‘Er zullen slachtoffers vallen’

“Grote grazers die in het gebied leven, zijn de afgelopen week als geëvacueerd”, vertelt boswachter Thomas van der Es aan Hart van Nederland. “Maar veel dieren moeten zichzelf evacueren: hazen, reeën, mollen, bevers, muizen. En daar zullen ook slachtoffers vallen.”

De boswachters en Rijkswaterstaat doen er alles aan om de dieren te waarschuwen. “Maar je kunt ze geen appje sturen dat er water aankomt”, aldus Van der Es. “Zij moeten aanvoelen dat ze moeten vluchten.” De vluchtende dieren kunnen terecht op hoger gelegen stukken, die speciaal zijn aangelegd voor dit soort situaties.

Inmiddels is de Noordwaard dus volgestroomd, nadat de hoogwaterdrempel rond 16.00 uur werd bereikt. Waarschijnlijk zal het gebied komende nacht en dinsdagochtend sneller volstromen, want dan worden waterstanden verwacht van 2,5 meter.