Lifestyle & Entertainment

Voorbereidingen Nijmeegse Vierdaagse gaan ondanks corona gewoon door

Het is door de uitbraak van het nieuwe coronavirus nog onduidelijk of de Nijmeegse Vierdaagse aankomende zomer gelopen kan worden. De 104de editie van het grootste wandelevenement ter wereld staat gepland voor 21 tot en met 24 juli.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

In mei moeten alle vergunningen rond zijn. Als de gemeente Nijmegen deze niet verleend kan de vierdaagse niet doorgaan. Ondanks de onzekerheid gaan alle voorbereidingen gewoon door, vertelt marsleider Henny Sackers tegen Hart van Nederland.

‘We kunnen het niet maken’

“Elke dag zijn er weer nieuwe ontwikkelingen waar wij over na moeten denken”, legt Sackers uit. Hij doelt daarmee op de corona-maatregelen van het kabinet die de afgelopen week steeds werden aangescherpt.

De marsleider zegt dat de Nijmeegse Vierdaagse het naar de lopers niet kan maken om nu te stoppen met de voorbereidingen. “Dan dreigt een situatie waar het evenement wel door mag gaan, maar niet door kan gaan omdat de organisatie niet rond is.”

Lees ook: Vierdaagse doet ‘vette hap’ in de ban, alleen lokaal geproduceerde vegetarische snacks aangeboden

Inmiddels hebben de eerste deelnemers zich bij de organisatie gemeld met vragen over het wel of niet doorgaan van de vierdaagse. Volgens Sackers gaat het om een paar tientallen lopers. Niemand heeft tot nu tozijn of haar inschrijfgeld teruggevraagd.

Afblazen Nijmeegse Vierdaagse zeldzaam

Het afgelasten van de Nijmeegse Vierdaagse zou erg bijzonder zijn. Alleen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog ging het wandelevenement niet door. In 2006 werd de tocht na de eerste dag afgelast. Door de hoge temperaturen overleden toen twee wandelaars en moesten er tientallen naar het ziekenhuis.

Om eerder in te kunnen grijpen bij situaties met extreme weersomstandigheden is dit jaar het inschrijfgeld verhoogd. De bedoeling was om een buffer op te bouwen voor het geval de vierdaagse niet door kan gaan. “Dat we gelijk het eerste jaar in onzekerheid zitten door een virus had ik nooit verwacht”, aldus Sackers.

Lees ook: Meelopen in de Nijmeegse Vierdaagse wordt dit jaar fors duurder

Het is nog te vroeg om iets te kunnen zeggen over de financiële gevolgen van een mogelijke afgelasting, maar de organisatie doet er alles aan om de toekomst van de Nijmeegse Vierdaagse te kunnen garanderen.