Misdaad

Advocaat Volkert van der G.: 'OM heeft politiek spel gespeeld'

Volgens Willem Jebbink, advocaat van Volkert van der G., heeft het Openbaar Ministerie in de zaak rond de moordenaar van Pim Fortuyn politieke belangen gediend en geen juridische. Dat zei hij tegen NOS, bevestigt hij aan het ANP.

Lees ook: Staat moet Volkert van der G. 2800 euro betalen na fout minister Grapperhaus

“Je ziet voortdurend rondom deze zaak dat er een politieke dans is uitgevoerd”, aldus de raadsman. “Dat valt het OM zwaar aan te rekenen. Individuen moeten niet de speelbal worden van dit soort onduidelijke belangen.”

Voorwaardelijk vrij

Van der G. is sinds donderdag een vrij man. Hij werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf. De laatste jaren hoefde hij al niet meer in de cel te zitten omdat – sinds mei 2014 – hij voorwaardelijk op vrije voeten was. Hij moest zich aan verschillende voorwaarden houden, zoals een meldplicht en een verbod om met de media te praten. De proeftijd van de voorwaardelijke invrijheidstelling bedroeg 6 jaar en eindigde 30 april. Daarmee staat hij niet langer onder toezicht van het Openbaar Ministerie of de reclassering en gelden er voor hem dus geen voorwaarden meer.

Volgens Jebbink heeft de rechter destijds voor ogen gehad dat Van der G. 12 jaar in de gevangenis zou zitten, en dan zonder voorwaarden zou vrijkomen. “Maar in de tussentijd is de wet veranderd, met als doel het verminderen van het recidivegevaar. Maar in het geval van mijn cliĆ«nt was dat toch altijd al op het laagst mogelijke niveau. Dan heb je als OM geen doel meer. Maar door ondanks het ontbreken van een doel en een legitieme basis toch voorwaarden te stellen, ben je bezig met het behartigen van andere belangen dan de wet.”

Procedures over voorwaarden

Van der G. won verschillende zaken over de voorwaarden, geeft Jebbink aan. “En daar ligt de sleutel van al die zogenaamde overwinningen: in al die procedures die hij steeds wint, gebeurt er niets anders dan dat de rechter zegt: OM, jullie hebben geen doel. Hoe kan nou iemand zoveel procedures achter elkaar winnen? Het antwoord is heel simpel: er was geen juridische legitimiteit. Ze hebben een politiek spel gespeeld.”

Lees ook: De moordenaar van Pim Fortuyn is vanaf nu een vrij man

Dat er naar zijn zeggen in deze zaak voortdurend een politieke dans is uitgevoerd, valt het OM volgens de raadsman zwaar aan te rekenen. “Van juist het OM mag worden verwacht dat het een evenwichtige belangenafweging maakt en rekening houdt met individuele belangen.”

Het OM was niet direct bereikbaar voor commentaar. Aan de NOS heeft het OM laten weten bevoegd te zijn om voorwaarden te stellen aan de voorwaardelijke invrijheidstelling van een veroordeelde.

ANP