Misdaad

De moordenaar van Pim Fortuyn is vanaf nu een vrij man

Volkert van der G. (50) heeft zijn straf voor de moord op politicus Pim Fortuyn uitgezeten. Dat betekent dat hij vanaf donderdag een vrij man is.

Van der G. schoot Fortuyn op 6 mei 2002 dood op het Mediapark in Hilversum, waar de politicus net een radio-interview had gegeven. Hij werd een jaar later in hoger beroep veroordeeld tot achttien jaar cel. Eerder had de rechtbank hem dezelfde gevangenisstraf opgelegd

Het Openbaar Ministerie (OM) had levenslang tegen hem geëist. Justitie zag de moord niet alleen als aanslag op de politicus, maar ook op de democratie. De rechtbank volgde die redenering niet.

Volkert van der G. niet in cel

De laatste jaren hoefde Van der G. al niet meer in de cel te zitten omdat hij voorwaardelijk op vrije voeten was. Hij moest zich aan verschillende voorwaarden houden, zoals een meldplicht en een verbod om met de media te praten. Hij vocht een aantal van die voorwaarden vervolgens aan in juridische procedures, met succes.

Lees ook: Staat moet Volkert van der G. 2800 euro betalen na fout minister Grapperhaus

“Gezien de opgelegde straf bedraagt de proeftijd van de voorwaardelijke invrijheidstelling zes jaren, wat betekent dat de proeftijd op 30 april 2020 eindigt”, schrijft het OM donderdag in een toelichting. “Daarmee heeft de betrokkene de opgelegde straf volledig ondergaan en staat hij niet langer onder toezicht van het Openbaar Ministerie of de reclassering.”

ANP