Lifestyle & Entertainment

Vliegschaamte? Nee, hoor! Vliegtuig haalt auto in als meest gebruikte vervoersmiddel voor vakantie

Nederlanders zijn het afgelopen jaar weer vaker op vakantie geweest naar het buitenland dan een jaar eerder. Opvallend: het vliegtuig heeft dit jaar voor het eerst de auto ingehaald als het meest gebruikte vervoersmiddel.

We gaan zoals gebruikelijk het liefst op vakantie naar landen als Duitsland, Frankrijk en Spanje. Toch verliezen die landen aan populariteit en gaan Nederlanders steeds vaker naar plekken buiten Europa, zoals Bali en Florida. Dat blijkt uit onderzoek van NBTC-NIPO naar de vakantietrends.

Vliegschaamte of vliegspoed?

Hebben Nederlanders dan geen vliegschaamte? Trendwatcher Lieke Lamb ziet vooral vliegspoed. “Duurzaamheid speelt in belangrijke rol in onze levens, we zijn ons steeds bewuster van het klimaat. Maar heel veel mensen in Nederland vliegen maar weinig. Die hebben het geld niet voor drie vliegreizen per jaar”, aldus Lamb.

“Er is sprake van dat er in 2021 een vliegtaks komt. Over een paar jaar kan vliegen misschien niet meer zo goedkoop. De groep die al een tijdje spaart voor een verre reis met de kinderen, wil niet 200 euro extra betalen. Daarom gaan zij die vakantie nu doen”, voorspelt Lamb. “Dat noem ik vliegspoed.”

Lees ook: ‘Ruime meerderheid Nederlanders wil geen cent extra betalen voor CO2-neutrale vliegtickets’

Nederlanders gingen in 2019 niet alleen vaker op vakantie naar het buitenland, ze gaven ook meer geld uit dan in 2018. Afgelopen jaar is 84 procent van de Nederlanders op vakantie geweest. Gemiddeld gingen we zelfs drie keer op vakantie.

Wees niet bang, ons eigen land blijft ook populair voor vakanties. Nog steeds vindt zo’n 44 procent van onze vakanties plaats in Nederland. Met name de Veluwe, de kust en Groningen, Friesland en Drenthe zijn razend populair.