Weer & Verkeer

'Ruime meerderheid Nederlanders wil geen cent extra betalen voor CO2-neutrale vliegtickets'

Dat vliegen niet goed voor het klimaat is weten we onderhand wel, toch peinst een ruime meerderheid van de Nederlanders er niet over om meer te willen betalen om het klimaat te ontzien.

Vliegvakanties zorgen voor veel CO2-uitstoot. Toch wil ongeveer zeventig procent van de Nederlanders niet meer betalen voor een ticket om de CO2-uitstoot te compenseren. Dat blijkt uit onderzoek van Vakanties.nl onder meer dan 1000 Nederlanders.

Voornaamste reden: Men vertrouwt er niet op dat de extra bijdrage geïnvesteerd wordt in CO2-compensatie. Wie wel meer wil betalen voor een ticket, vindt het prima om maximaal 25 euro extra voor een vliegticket te betalen.

Twijfels over CO2-compensatie

”Veel mensen zijn sceptisch over het compenseren van CO2-uitstoot”, vertelt Judith Eyck, medeoprichter en directeur van vakanties.nl. ”Onderzoek wijst uit dat het compenseren van CO2-uitstoot op termijn niet alleen heel duur, maar ook ontoereikend is. Maar we moeten wel in actie komen. Laten we dan ook onderzoeken hoe we vliegtuigen op batterijen kunnen laten vliegen. En hoe gaaf (en duurzaam) is het als je straks met de Hyperloop op vakantie kan?”

Een op de vier reizigers die niet wil investeren in een CO2-neutraal ticket, stelt dat hij of zij er niet op vertrouwt dat de bijdrage écht wordt besteed aan CO2-compensatie. Ook het niet kunnen betalen van de CO2-compensatie (23 procent), twijfelen of CO2-compensatie de juiste oplossing is (19 procent) en zich niet bezighouden met het klimaat (11 procent) worden vaak genoemd.

Vliegschaamte

Van de vakantiegangers die meer willen betalen voor een vliegticket, wil zo’n driekwart tot vijfentwintig euro betalen om de CO2-uitstoot te compenseren. Een op de zeven Nederlanders wil 25 tot 50 euro extra betalen voor een ticket, een schamele acht procent wil zelfs  meer dan 50 euro per vliegticket.

Wie denkt dat vooral jongeren om het klimaat geven komt bedrogen uit. Ongeveer vier op de tien Nederlanders tot 35 jaar is bereid om zijn of haar CO2-uitstoot te compenseren met een hogere ticketprijs. Eyck: ”Dat zelfs jongeren niet massaal achter CO2-compensatie staan, bewijst dat we op zoek moeten naar een andere oplossing. Ik vind dat niemand zich zou hoeven te schamen omdat ‘ie op vakantie gaat. Zoals elektrisch rijden normaal is geworden, zou ook elektrisch vliegen de norm kunnen worden. Ik hoop dat we op die manier afkomen van onze vliegschaamte.”