112

Viskotters staken zoektocht naar vermiste 14-jarige rond Ameland: 'Defensie gaat morgen verder zoeken'

Een groep van ruim twintig viskotters trekt sinds middernacht in colonne langs de kust bij Ameland. De vissers zoeken daar naar het stoffelijk overschot van het 14-jarige Duitse meisje dat zaterdag vermist raakte nadat ze in zee was gegaan. Een grootschalige zoekactie naar het vermiste meisje leverde zondag niets op.

De politie gaat ervan uit dat het meisje niet meer in leven is, maar hervatte maandag langs de kustlijn de zoektocht naar haar stoffelijk overschot. Op het water krijgen ze daarbij hulp van tientallen vissers die met hun kotters het zeewater afspeuren. “We zijn vanmorgen in formatie begonnen. Toen zijn we van het hart van Schiermonnikoog het westen in getrokken tot halverwege Ameland, dichtbij Buren, waar zij ook het water in is gegaan”, vertelt Robin Bouma, die de zoekactie heeft georganiseerd.

Lees ook: Strandbezoekers Ameland vol lof over inzet garnalenvissers bij vermist 14-jarig meisje

Spontane zoekactie

Het idee voor de zoekactie ontstond spontaan toen Bouma zondagochtend een nieuwsbericht las over het vermiste meisje. “Daar zat ik mee in mijn maag. Dus toen heb ik een collega gebeld, groepsapp aangemaakt en binnen anderhalf, twee uur zaten er twintig man in die groepsapp.”

Volgens de visser voelde het “niet meer dan menselijk” om de zoekactie op touw te zetten. “Wij hebben ook de middelen ervoor”, vertelt Bouma. “We vissen met twee keer acht meter aan netten en zijn met twintig kotters, dus reken maar uit. Dat is 340 meter spanwijdte die we hebben met elkaar, dus de kans dat ze daarmee gevonden wordt is best wel reëel.”

VIDEO:Zo was de sfeer op het strand van Ameland.

Twintig kotters zoeken op zee naar het lichaam van vermist 14-jarig meisje

Twintig viskotters zoeken bij Ameland spontaan mee naar het lichaam van het vermiste 14-jarige meisje

Posted by Hart van Nederland on Monday, July 13, 2020

“Na drie dagen begint zo’n lichaam te drijven en dan spoelt het waarschijnlijk wel – hoop ik – aan op het strand of op Schiermonnikoog. Ik vermoed hier op Ameland, maar ik denk dat de kans wel reëel is dat ze terug gevonden wordt.” Toch durft Bouma niet met zekerheid te zeggen dat de zoekactie van de kotters iets gaat opleveren. “Gelukkig hebben wij dit niet alle weken”, zegt Bouma. “Dit is de eerste keer in onze carrière dat we zo’n zoekactie op touw zetten. Dus ik durf niet over kansen te praten.”

Geen contact met ouders

De vissers hebben geen contact met de ouders van het vermiste meisje over hun grootschalige zoekactie. “Ik denk dat zij wel genoeg aan hun hoofd hebben op dit moment”, zegt Bouma. “Het belangrijkste is dat wij het lichaam terug kunnen geven aan die ouders. Dat is het allerbelangrijkste.”

Maandagavond zijn de kotters gestopt met zoeken. Volgens Bouma gaat Defensie morgenochtend beginnen met een zoekactie: ”Ze gaan dan zoeken met sonarapparatuur.”

Beeld: ANP