112

Vier betrokken verdachten uitbraak gevangenis Zutphen voorgeleid

De vier mannen die zondag zijn aangehouden in verband met een mogelijke uitbraakpoging uit de gevangenis in Zutphen, worden woensdag voorgeleid bij de rechter-commissaris van de rechtbank in Arnhem.

Het Openbaar Ministerie wil de mannen langer vasthouden. Als de rechter de verdenkingen ernstig genoeg vindt, kan hij besluiten de verdachten zeker twee weken in voorarrest te houden.

Poging om Omar L. te bevrijden

De vier zijn tussen de twintig en dertig jaar en wonen niet in Nederland, heeft de politie bekendgemaakt. Diverse media meldden maandag dat ze de Franse nationaliteit en een Noord-Afrikaanse achtergrond hebben.

Lees ook: Vier mannen opgepakt voor ontsnappingspoging uit gevangenis Zutphen

Waarschijnlijk was het de bedoeling de tot levenslange celstraf veroordeelde Omar L. te bevrijden. Hij is dezelfde dag overgeplaatst van de gevangenis in Zutphen naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

Achtervolging

Op het terrein van de gevangenis stond zondag rond 10.50 uur een busje in brand. Meerdere personen wilden het complex binnendringen. Toen dit niet lukte, gingen ze er met een auto vandoor. Uiteindelijk kon de politie na een zoektocht, waarbij een helikopter werd ingezet, vier mannen aanhouden op twee verschillende plaatsen. Drie van hen werden op de N813 bij Wehl opgepakt en een bij Zevenaar.