112

Vier mannen opgepakt voor ontsnappingspoging uit gevangenis Zutphen

Vier mannen zijn aangehouden vanwege de vermoedelijke ontsnappingspoging uit de gevangenis in Zutphen. Ze werden aangehouden tijdens en na een achtervolging, waarbij ook een waarschuwingsschot is gelost, meldt de politie. Uit de gevangenis is niemand ontsnapt.

Op het terrein van de gevangenis stond zondag rond 10.50 uur een busje in brand. “Het lijkt erop dat er een georganiseerde ontsnappingspoging is gedaan”, aldus politiewoordvoerder Anne Coenen. Meerdere personen probeerden de gevangenis in te komen, vermoedelijk om iemand te bevrijden, maar dat is volgens de politie verijdeld.

Waarschuwingsschot gelost

In de zoektocht naar de daders kreeg de politie een verdacht voertuig op het oog en werd de achtervolging ingezet. Het voertuig stopte volgens een politiewoordvoerder een paar keer, waaronder in Zevenaar, waar een man uitstapte. Die werd aangehouden. De achtervolging eindigde op de N813 bij Wehl, waar de andere drie mannen zijn opgepakt. Bij de staandehouding werd een waarschuwingsschot gelost, aldus de politie. ”Tijdens de achtervolging hebben wij nauw samengewerkt met verschillende instanties waaronder de Duitse politie en de Marechaussee”, weet woordvoerder Coenen verder te vertellen.

Bericht gaat verder onder de video:


De betrokkenheid van het viertal bij de vermoedelijke ontsnappingspoging wordt nog onderzocht. Ook gaat de politie onderzoeken welke middelen zijn gebruikt tijdens de uitbraakpoging.

Lees ook: Mislukte ontsnappingspoging uit gevangenis Zutphen

Het gebied bij de gevangenis werd ruim afgezet door bewapende agenten. “Dit voor de veiligheid en het onderzoek dat gaande was”, meldt de politie. Ook is een politiehelikopter ingezet.

Kopstuk Mocro-maffia

Vermoedelijk ging het om een uitbraakpoging van een kopstuk van de Mocro-maffia, Omar L. ”Wij hebben inderdaad dezelfde geruchten gehoord maar op dit moment kunnen wij inhoudelijk hier niet op ingaan”, vertelt Coenen verder.

De advocaat van Omar L. bevestigt dat zijn cliënt is overgeplaatst van de gevangenis in Zutphen naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Dat zegt raadsman Sander Janssen op Twitter. Bij de gevangenis in Zutphen is zondag een ontsnappingspoging verijdeld. Vermoedelijk was L. de beoogde gevangene voor de geplande uitbraak. In de zwaar beveiligde gevangenis in Vught zitten ook andere criminelen zoals Ridouan Taghi en Willem Holleeder.

Omar L. werd eind juni vorig jaar veroordeeld tot levenslang voor betrokkenheid bij twee liquidaties en drie pogingen daartoe. Het hoger beroep in deze zaak loopt nog. L. wordt gezien als het brein achter de liquidaties. De dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, eind 2012, zou de katalysator voor het geweld van L. en de zijnen zijn geweest. De broer van L. was toen een van de doden. Hij werd samen met onderwereldbekende Benaouf A. onder vuur genomen, waarbij Benaouf wist te ontkomen.

In oktober 2017 werd een vergeefse poging gedaan om A. te bevrijden met een gekaapte helikopter.

ANP/Redactie
Beeld: SPS Media