Sport

Verstappen magistraal naar winst in warme F1-race op Silverstone

Max Verstappen heeft zijn eerste overwinning van het seizoen te pakken. De Limburger finishte na 52 ronden als eerste op het circuit van Silverstone, voor de twee Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en Valtteri Bottas.

Verstappen startte de race als vierde, maar na een goede start wist hij al voor de eerste bocht de derde plek over te nemen van Nico Hülkenberg, voor wie dit de eerste race van het jaar was. Dankzij een andere bandenstrategie wist Verstappen de twee Mercedes-coureurs te verslaan.

Sublieme tactiek

De gok van de Nederlander van Red Bull om niet op zachte, maar harde banden te starten, pakte subliem uit. Hij kon veel later dan zijn concurrenten Lewis Hamilton en Valtteri Bottas zijn eerste pitstop maken en bleef na zijn twee bandenwissels de twee coureurs van Mercedes onder grote druk zetten.

Verstappen dook pas na 27 ronden als leider van de race de pitstraat in voor nieuwe banden. Hij kwam vóór Hamilton terug op de baan, maar net achter Bottas. De Nederlander draalde geen moment en passeerde direct Bottas om de koppositie weer over te nemen. Vrij snel daarna ging Verstappen weer naar binnen, maar ook dat was tactiek. Hij ging namelijk tegelijk met Bottas en zorgde ervoor dat hij op verse harde banden voor de Fin bleef.

Hamilton reed toen aan de leiding, maar moest nog twintig ronden rijden op zijn banden. De zesvoudig wereldkampioen vreesde voor een klapband, zoals hem vorige week overkwam in de laatste ronde van de Britse grand prix. Toen wist hij op drie wielen nog net naar de winst te rijden. Deze keer durfde hij het niet aan en koos er toch voor op tien ronden voor het einde een pitstop te maken. Op dat moment wist Verstappen dat zijn plan was geslaagd en hij de superieur geachte Mercedessen een gevoelige nederlaag ging bezorgen.

Lees ook: Verstappen werd vorige week tweede na sensationeel einde Britse GP

Het was de tweede race achter elkaar op het roemruchte circuit van Silverstone, waar het dit weekend net als vorige week erg heet was. De GP heeft als naam Formula 1 70th Anniversary Grand Prix meegekregen.

Redactie/ANP