Politiek

Eén op de vijf mensen vindt versoepeling van de regels te snel gaan

Er gaat de komende vier maanden veel veranderen. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge presenteerden woensdagavond het stappenplan voor versoepeling van de coronamaatregelen.

Zo mogen op 11 mei de kappers, nagelsalons en andere contactberoepen hun werk weer uitoefenen. Op 1 juni rijden de treinen weer volgens de dienstregeling en mogen restaurants en bioscopen weer open. Later mogen ook bruiloften met grotere groepen weer. Als laatste gaan sauna’s, seksclubs en sportscholen weer open.

Lees ook: Wat verandert er vanaf wanneer: een overzicht van de versoepelingen

Bijna één op de vijf (17 procent) van de ondervraagden vindt de versoepeling te snel gaan. Dat blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland onder bijna 2000 mensen. Bijna 70 procent van de mensen heeft er vertrouwen in dat dit de goede manier is om uit de coronacrisis te komen.

Kappers en terrassen

Dat kappers, fysiotherapeuten en andere contactberoepen weer aan de slag mogen is voor de meeste mensen het beste nieuws van de dag. 46 procent van de ondervraagden werd van deze mededeling het gelukkigst. Het versoepelen van de bezoekregels aan verzorgingshuizen stond op de tweede plek (17 procent). Dat de terrassen weer open gaan was voor 16 procent het beste nieuws.

Wat vindt Nederland is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.