Misdaad

Directeur woest om vernielde bussen in Eindhoven: 'Als er nog één ding gebeurt, gaan alle bussen van de weg'

Acht stadsbussen van busmaatschappij Hermes in Eindhoven werden dinsdagavond in ander halfuur tijd bekogeld en vernield. De bussen raakten zwaar beschadigd. Directeur Juul van Hout is ‘niet boos, maar woedend’.

De vernielingen gebeurden tijdens ritten op of rondom de Aalsterweg. Wie hier verantwoordelijk voor is, is niet duidelijk.

“Gelukkig zaten er geen mensen op de plekken waar de ruiten zijn ingegooid, maar het is echt heel gevaarlijk. Mensen zijn zich doodgeschrokken”, laat Van Hout weten. “Ik sta hier tussen het glas. De ramen zijn helemaal versplinterd.”

Van de weg

Hermes besloot gisteravond om alle overige stadsbussen van de weg te halen. Dat waren in totaal zo’n dertig bussen. Van Hout houdt de situatie vandaag goed in de gaten. “Als er nog één incident gebeurt, gaan alle bussen van de weg.” Ook de lijnbussen vallen dan dus weg.

Buschauffeur Piet van den Eeden werd twee keer geconfronteerd met het vandalisme. “De eerste keer dacht ik nog dat er gewoon een ruit was gesprongen, maar al snel werd duidelijk dat er meer aan de hand was.”

Lees ook: Glazenwasser gered van 16e verdieping flatgebouw Eindhoven

Hij verwisselde zijn eerste kapotte bus voor een nieuwe, maar kon ook toen niet ontkomen. “Er was een enorme knal te horen. Het klonk alsof er een vrachtwagenband was geknald, maar dan ín de bus.”

De buschauffeur is enorm aangedaan door het incident en is blij dat hij nu een paar dagen vrij heeft om bij te kunnen komen.

Kogelgaten

Van Hout meent ook kogelgaten in de ramen te hebben gezien en denkt dus dat de bussen misschien zelfs beschoten zijn. De politie kan dit niet bevestigen. Zij doen vandaag onderzoek door onder andere camerabeelden uit de omgeving te bekijken.

De bussen worden zo snel mogelijk gerepareerd, zodat ze woensdag weer de weg op kunnen.