112

Minderjarige verdachten fatale flatbrand Arnhem vrijgelaten

De twee jongens van 12 en 13 jaar die worden verdacht van betrokkenheid bij de fatale flatbrand in Arnhem, komen op vrije voeten. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank Gelderland vrijdagmiddag besloten.

De rechter-commissaris van de rechtbank Gelderland oordeelde dat – hoewel er voldoende ernstige bezwaren zijn voor de betrokkenheid van de jongens – ze “op grond van de persoonlijke omstandigheden, ondanks de maatschappelijke onrust” niet langer in de cel hoeven te blijven.

De jongens moeten zich wel aan een aantal voorwaarden houden, de jeugdreclassering is daarbij betrokken.

Lees ook: Politie: Arnhemse flatbrand ontstond door vuurwerk dat op bank was gelegd

In lift tijdens flatbrand

De brand in de flat aan het Gelderseplein is ontstaan door vuurwerk. Een 39-jarige man en zijn vierjarige zoontje kwamen om het leven, de 36-jarige moeder en een achtjarig dochtertje raakten gewond.

Het gezin uit Arnhem was op bezoek in de flat en stond in de lift toen de brand uitbrak en de stroom uitviel. Het vuur ontstond na middernacht in de entree van het flatgebouw.

‘Ouders verdachten verblijven elders’

De jongens wonen zelf ook in de flat aan het Gelderseplein. Hun ouders hebben ervoor gekozen om voorlopig ergens anders te verblijven. Dat zegt Ray Bergwerf Bok, de advocaat van de twaalfjarige verdachte.

Volgens hem heeft zijn cliënt het heel moeilijk. Advocaat Jan Schouwenaar, die de dertienjarige verdachte bijstaat, zegt niets over zijn “heel jonge cliënt.”

Redactie/ANP