Misdaad

Verdachte van dode bij ayahuasca-healing IJzendijke is voorlopig vrij

Een 36-jarige man uit Terneuzen die wordt verdacht van doodslag op een deelnemer van een ayahuasca-healing in het Zeeuwse IJzendijke, komt vrij uit voorlopige hechtenis. Dat heeft de rechtbank vrijdag bepaald na een verzoek van verdachte Mike L..

De reden voor de voorlopige vrijlating is dat de rechter verwacht dat het nog lang gaat duren voor de strafzaak inhoudelijk kan worden behandeld.

Lees terug: Healing’ met ayahuasca in IJzendijke: 1 dode, 3 arrestaties

Nekklem bij slachtoffer?

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is het slachtoffer mishandeld met een nekklem en zijn hem opzettelijk schadelijke stoffen toegediend. Dit zou eind september zijn gebeurd tijdens een ayahuasca-ceremonie in het healingcentrum van Mike L..

Het gevolg was een heftige trip die gepaard ging met hallucinaties, misselijkheid, zweten en duizeligheid. Buurtbewoners lieten destijds aan Hart van Nederland weten dat ze ‘s nachts wakker werden van veel lawaai. Een buurman zag een trippende man in een tuin staan. Anderen hoorden een auto wegscheuren.

Het 34-jarige slachtoffer uit Oudewater werd tijdens de sessie onwel en overleed later in het ziekenhuis.

Lees ook: Wat is ayahuasca en wat zijn de risico’s

‘Vooraf drugs gebruikt’

Tijdens de inleidende zitting zei de advocaat dat de verdachte niet met opzet handelde. Volgens hem was er geen sprake van verstikking en heeft Mike L. geen nekklem toegepast.

Het slachtoffer zou al drugs gebruikt hebben voor de sessie, wat niet toegestaan is. Deze zouden hem fataal geworden zijn. De verdachte heeft verklaard diepgaande gesprekken te hebben gevoerd met het slachtoffer voor de sessie.

Nabestaanden emotioneel

De verdachte zei zeer mee te leven met de nabestaanden. “Ik vind het vreselijk wat er gebeurd is. Ben er zelf ook helemaal kapot van. Dit heb ik nooit zo gewild. Ik heb er alles aan gedaan om het slachtoffer te helpen.” De aanwezige nabestaanden raakten zeer geëmotioneerd.

Het politieonderzoek loopt nog. Een andere verdachte in de zaak, uit Engeland, is niet langer verdachte maar getuige.

ANP