Misdaad

Jellinek: Wat is ayahuasca en wat zijn de risico's

De politie stopte woensdagavond een ayahuasca-sessie in Eersel en hield vier mensen aan. Een aantal weken geleden overleed een 31-jarige Hongaar na een healing-sessie op hetzelfde adres. Volgens de politie is er een verband tussen het overlijden van de Hongaar en de sessie.

Het gaat dus om ayahuasca: een Zuid-Amerikaanse hallucinogene drank. Het wordt gezien als een middel voor een geestelijke en lichamelijke reiniging. Tom Bart van de kliniek voor verslavingszorg Jellinek: “In ayahuasca zit DMT en dat is een verboden stof. Het komt uit een plant. Je mag die plant wel hebben, maar niet die werkzame stof eruit halen. Het is in die zin een grijs gebied.”

Lees ook: Vier mannen opgepakt nadat man overlijdt na ‘healingsessie’ in Eersel

“Op veel plekken in Nederland kun je van deze sessies doen. Het mag niet, maar het heeft zeker niet de prioriteit van de politie. Het komt echter niet vaak voor dat een persoon overlijdt aan de gevolgen van de hallucinogene drank ayahuasca.”

Psychiatrische problemen

Hoewel ayahuasc al verboden is, neemt het aantal aanbieders in Nederland toe. “We spreken veel gebruikers en horen vooral positieve ervaringen”, aldus Bart. Maar er is geen toezicht op, dus zijn er ook veel kwakzalvers.” Aanbieders en sessies in Nederland zijn gewoon op internet te vinden.

Psychiatrische problemen doen zich vooral voor bij mensen die hier al last van hebben. Door ayahuasca kunnen de klachten verergeren, stelt Bart. “Daarom moeten mensen goed in hun vel zitten voordat ze aan een healingsessie beginnen.”