112

Vier mannen opgepakt nadat man overlijdt na 'healingsessie' in Eersel

De politie heeft een healingsessie in het Brabantse Eersel gestopt nadat een man is overleden na zo’n sessie. Bij de bijeenkomsten werd de verboden stof ayahuasca gebruikt.

Tijdens de actie werden vier verdachten, organisatoren en betrokkenen bij de organisatie, aangehouden. De twaalf aanwezige deelnemers aan de healingsessie werden opgevangen en voor een deel door de gemeente ergens anders ondergebracht.

Hongaar overleden

De recherche in Eindhoven startte een onderzoek nadat enkele weken geleden een 31-jarige Hongaarse man dood in Eindhoven werd aangetroffen. De rechercheurs ontdekten dat de man voor zijn dood had deelgenomen aan een healingsessie in de betreffende woning in Eersel. Het vermoeden is dat de man daar ayahuasca heeft gebruikt.

Opiumwet

Op basis van de voorlopige stand van het onderzoek vermoeden wij een mogelijk verband tussen de dood van deze man en de healingsessie in Eersel. Ayahuasca bevat dimethyltryptamine (DMT) en DMT staat op lijst 1 van de Opiumwet en wordt gezien als een harddrug.

Lees ook: Jellinek: Wat is ayahuasca en wat zijn de risico’s

Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat de organisatoren adverteerden voor deze bijeenkomsten via het internet. Een concrete locatie wordt de deelnemers pas op het laatste moment gegeven.

De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Oproep

Ben of ken jij iemand die een ayahuasca-sessie heeft bijgewoond in Eersel? Dan komen wij graag met je in contact. Bel de redactie op 020-8007777 of mail naar hart@sbs.nl.