Misdaad

Man die babylijkje uit graf zou hebben gehaald komt vrij

Het voorarrest van een man die wordt verdacht van meerdere gevallen van grafschennis en diefstal van begraafplaatsen is woensdagochtend opgeheven. Zo kan de 23-jarige Eindhovenaar snel in behandeling bij een ggz-instelling in Eindhoven.

“Er zijn alle redenen om de man nu achter tralies te houden, maar behandeling is belangrijker.” Dat stelde de rechtbank in Den Bosch tijdens een voorbereidende zitting. Ook krijgt de verdachte een streng verbod om op begraafplaatsen te komen.

Lees ook: Dubbel gevoel bij nabestaanden na arrestatie urnendief: ‘Alles komt weer boven’

Babygraf

De man zou in juni in Veldhoven een kindergraf hebben geopend en de resten van een te vroeg geboren baby eruit hebben gehaald. De Eindhovenaar zegt dat er niets in het graf lag, maar het OM spreekt dat tegen. “Er lag wel degelijk een babylijk in. Het is onbekend wat hij ermee heeft gedaan, want de resten zijn niet teruggevonden.” Bij een tweede kindergraf was alleen gegraven, maar niets verwijderd. Ook waren urnen met as verdwenen en zou hij op een ander kerkhof kruisen en grafornamenten hebben gestolen.

Lees ook: Nabestaanden krijgen as uit vier gestolen urnen Eindhoven terug

De rechtbank veroordeelde de man in 2017 ook al voor ‘satanistische feiten’, omdat hij kerken had beklad met spreuken als ‘Dood aan het Vaticaan’ en ‘Slacht de christenen’. Hij ging daarvoor toen ook in behandeling.

ANP