Gezondheid

Veel leraren op middelbare scholen zijn bang om corona te krijgen

Bijna al het personeel op middelbare scholen maakt zich zorgen om besmet te raken met het coronavirus, of iemand anders op school te besmetten. Dat meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb) woensdag na een enquête onder zo’n 3.000 werknemers.

Uit het onderzoek blijkt dat de angst voor corona flink de afgelopen maanden is toegenomen in het voortgezet onderwijs. Inmiddels is bijna 90 procent bang het virus op te lopen tijdens werk. Toen de middelbaren scholen in juni weer gedeeltelijk open gingen gaf nog 50 procent van het personeel aan zich daar zorgen over te maken.

Lees ook: Minister Slob wil nieuwe landelijke schoolsluiting door corona voorkomen

Afstand houden lukt niet

In de enquête zegt driekwart van de leraren en ondersteuners dat het niet lukt om anderhalve meter bij leerlingen vandaan te blijven. Een kwart zegt dat het redelijk gaat en slechts 1 procent vindt dat het goed lukt. In het voortgezet speciaal onderwijs is afstand houden nog lastiger: bij 81 procent lukt dat niet, een op de vijf zegt dat het redelijk lukt.

Lees ook: Veel vragen van leraren over opening scholen: is het wel veilig?

Bij de heropening moesten leerlingen nog onderling anderhalve meter afstand houden, waardoor op veel scholen maar een derde van de leerlingen tegelijk aanwezig kon zijn. “Nu de school weer wordt bevolkt door honderden en soms zelfs duizenden leerlingen, nemen de zorgen onder het personeel toe”, aldus de AOb.

Vier op de tien personeelsleden zegt dat leerlingen zich niet aan de hygiënevoorschriften houden. Veel middelbare scholen hebben wel extra maatregelen genomen. Zo geeft 6 procent aan dat leerlingen op hun school mondkapjes moeten dragen. Zogeheten spatschermen of schermpjes die het gezicht bedekken komen vaker voor.

Lees ook: Leerlingen op middelbare school Assen moeten nog ‘erg wennen’ aan het verplichte mondkapje

Grote zorgen bij risicogroepen

De grootste zorgen leven onder leraren en andere medewerkers die zelf in een risicogroep vallen, of die samenleven met iemand uit de risicogroep. Mensen die in zo’n situatie zitten, maken zich vrijwel allemaal zorgen. Bijna 60 procent maakt zich veel zorgen, de anderen enigszins.

Volgens de onderwijsbond staat de grote meerderheid (86 procent) van de leraren die tot een risicogroep behoren ondanks de risico’s weer voor de klas. “Daar mag meer aandacht en waardering voor zijn”, vindt bestuurder Henrik de Moel.

ANP