Politiek

VVD en CDA nu ook achter verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen

Ook CDA en VVD hebben zich achter een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen geschaard. De regeringspartijen waren tot nu toe steeds tegen zo’n maatregel, maar zijn van standpunt veranderd.

“Dat knalvuurwerk en die pijlen, daarvan kunnen we accepteren dat we daarmee stoppen omdat dat het spul is wat de hulpverleners het meeste dwarszit, waar ze ook mee beschoten worden”, zegt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff na een vergadering met zijn partij.

Dijkhoff wil wel dat er strenger wordt gehandhaafd. Ook CDA-Kamerlid Chris van Dam wil dat relschoppers harder worden aangepakt. “Die pure hufterigheid, de anarchie in de nacht en de ontreddering van heel veel mensen die denken dat alles kan is het diepere probleem.”

Wilders: ‘Beroerd idee’

Vorige week vrijdag liet het kabinet weten consumentenvuurwerk sterk aan banden te willen leggen. Premier Rutte noemde zulke stappen toen ook al onvermijdelijk, al zei hij er meteen bij dat een totaalverbod op vuurwerk in Nederland hem niet waarschijnlijk lijkt.

Lees ook: Oogartsen: alleen verbieden vuurpijlen en knalvuurwerk is niet genoeg

Afgelopen jaarwisseling waren er opnieuw meer incidenten dan het jaar ervoor. Hoewel de politie en andere hulpverleners al meteen aangaven dat het weer erg onrustig was bij oud en nieuw, wilden CDA en VVD eerst niets weten van een verbod.

Maar sinds de jaarwisseling schaarden steeds meer partijen zich achter een gedeeltelijk verbod op vuurwerk. Na ChristenUnie en D66 zijn nu dus ook deze twee coalitiepartijen om.

PVV-leider Geert Wilders noemt een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen “een beroerd idee”. “We zijn niet voor verboden in Nederland en al helemaal niet als verboden niet gehandhaafd kunnen worden. Verbieden doen we in Nederland al genoeg, laten we daar niet deze traditie aan toevoegen.”

ANP/Redactie