Politiek

Oogartsen: alleen verbieden vuurpijlen en knalvuurwerk is niet genoeg

“Fijn dat het kabinet de goede kant op buigt, maar het is nog niet voldoende.” Dat zeggen oogartsen Jan Keunen en Tjeerd de Faber nadat het kabinet vrijdag heeft gezegd de verkoop van consumentenvuurwerk sterk aan banden te willen leggen.

Belangrijke leidraad voor het besluit van het kabinet is de wens van de politie en hulpdiensten en een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Die pleiten allemaal voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen.

Lees ook: Meerderheid Tweede Kamer wil verbod op consumentenvuurwerk

Minister Ferd Grapperhaus  van Justitie en Veiligheid wil er vaart mee maken. Ook premier Mark Rutte concludeert dat verdere beperkingen van het gebruik van consumentenvuurwerk onvermijdelijk zijn. Dat er op enig moment een totaalverbod komt lijkt Rutte onwaarschijnlijk.

Oogartsen willen totaalverbod

Tjeerd de Faber is arts in het Oogziekenhuis in Rotterdam. Hij noemt het “top” en “fantastisch” dat het kabinet zo een eerste stap zet, maar merkt op dat het advies van de OVV destijds “meteen had moeten worden overgenomen”.

De oogartsen willen een totaalverbod voor consumentenvuurwerk, met vuurwerkshows door professionals. “Dan heb je geen kans meer op dat soort letsels. Laten we nu maar kijken wat de letselschade is bij een gedeeltelijk verbod en van daaruit verder gaan”, vervolgt De Faber.

Lees ook: Kwart miljoen mensen en organisaties ondertekenen petitie voor vuurwerkverbod

De oogartsen zijn ook betrokken bij het zogenoemde Vuurwerkmanifest, een online initiatief voor een verbod op consumentenvuurwerk.