Dieren

Tientallen varkens omgekomen bij grote stalbrand in Poortvliet

In Poortvliet in de Zeeuwse gemeente Tholen heeft dinsdagavond brand gewoed in een varkensstal. Bij de stalbrand zijn waarschijnlijk enkele tientallen dieren omgekomen, meldt de veiligheidsregio woensdagochtend aan Hart van Nederland.

De brand op de varkensboerderij aan de Bram Groenewegeweg brak rond 21.00 uur uit. Het bedrijf heeft vier varkensstallen, verspreid over twee schuren. Toen de brandweer aankwam, was een van de schuren al niet meer te redden.

Lees ook: Grote uitslaande brand in varkensstal Poortvliet

De uitslaande brand woedde vooral in het dak en daarbij kwam veel rook vrij. De brandweer probeerde met man en macht te voorkomen dat het vuur zou overslaan op de andere schuur. Er werden gaten in het dak gemaakt om de rook te verdrijven en zo beter te kunnen blussen.

Stalbrand niet overgeslagen

Door de brand was de ventilatie in de stallen uitgevallen. De brandweer zette daarom extra grote ventilator in om een “overleefbare situatie” te creëren voor de dieren. Hierdoor konden volgens een de veiligheidsregio bijna alle dieren gered worden.

Lees ook: Actiegroep Burning Souls houdt wake na week van stalbranden

In totaal werden er 7.000 varkens gehouden op de boerderij, verdeeld over de vier stallen. Het geluk was dat er geen varkens stonden in het deel van de stal waar de vlammenzee het hevigst was. “Helaas zijn bij de brand ruim twintig dieren en mogelijk loopt dit nog op tot enkele tientallen”, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Uiteindelijk lukte het de brandweer om te voorkomen dat de brand zou uitbreiden naar de andere schuur en werd rond 1.30 uur het sein brand meester gegeven. Er raakten geen mensen gewond bij de brand. Ook is er geen asbest vrijgekomen.

Beeld: Provicom