Politiek

Coffeeshopbaas Van Laarhoven na aankomst Schiphol meteen cel in

Oud-coffeeshophouder Johan van Laarhoven gaat na aankomst op Schiphol meteen via een achterdeur naar de gevangenis. Daar moet hij de rest van zijn straf uitzitten, zegt minister Dekker voor Rechtsbescherming tegen Hart van Nederland.

De 59-jarige Van Laarhoven zat ruim vijf jaar vast in een Thaise cel voor het witwassen van drugsgeld. Hij zat daar volgens zijn familie vast onder mensonterende omstandigheden en is daardoor erg ziek. Niettemin gaat hij als hij in Nederland is geland meteen naar de gevangenis, waar hij nog een aantal maanden moet zitten.

Lees ook: Coffeeshopbaas Van Laarhoven na jaren in Thaise cel op weg naar Nederland

De advocaten van de voormalig coffeeshopbaas willen dat hun cliënt vrijkomt en hebben een gratieverzoek ingediend. Minister Dekker laat weten dat hij daar serieus naar gaat kijken. “Iedereen die in de gevangenis zit, kan zo’n verzoek indienen. We gaan dit langs de normale meetlat leggen.”

‘Einde aan nachtmerrie’

D66-Kamerlid Vera Bergkamp hoopt dat Johan van Laarhoven eerst de juiste medische behandeling krijgt. “Ik heb begrepen dat hij behoorlijk ziek is.” De politica gaat op verzoek van de familie zelf ook vanmiddag naar het vliegveld. “Ik hoop dat ik dan meer hoor over wat er met hem gaat gebeuren.”

Bergkamp zette zich de afgelopen jaren in om de oud-coffeeshopbaas terug te halen naar Nederland. “Ik ben erg opgelucht dat er nu een einde komt aan de nachtmerrie voor Van Laarhoven na 5,5 jaar in een Thaise cel. En ik ben vooral erg blij voor zijn familie en vrienden.”

Overheid was onzorgvuldig

Volgens de D66’er valt de Nederlandse overheid veel te verwijten in deze zaak. “Ik vind dat er erg onzorgvuldig is gehandeld.” De advocaten van Van Laarhoven hebben al laten weten dat ze de Staat aansprakelijk gaan stellen voor wat er met hun cliënt is gebeurd.

Ondertussen zit de Thaise vrouw van de Nederlander nog steeds vast in Thailand. Bergkamp: “We moeten nog kijken wat we voor haar kunnen doen. Maar vandaag is in ieder geval een bijzonder moment.”