Misdaad

Coffeeshopbaas Van Laarhoven na jaren in Thaise cel op weg naar Nederland

Voormalig coffeeshopbaas Johan van Laarhoven komt donderdag nog aan in Nederland. Van Laarhoven zat ruim vijf jaar vast in een Thaise cel.

Van Laarhoven is in Thailand veroordeeld tot 103 jaar cel voor het witwassen van drugsgeld. Het Nederlandse Openbaar Ministerie vroeg Thailand in 2014 om hulp bij een strafrechtelijk onderzoek naar de coffeeshophouder, die daar toen woonde. Het Thaise Openbaar Ministerie vervolgde Van Laarhoven en zijn Thaise echtgenote vervolgens zelf.

De Nationale Ombudsman oordeelde in maart dat de Nederlandse politie en justitie onzorgvuldig hebben gehandeld. In april drong de Tweede Kamer er daarom bij Grapperhaus op aan Van Laarhoven naar Nederland te halen.

Van Laarhoven moet straf hier uitzitten

Van Laarhoven moet in Nederland de rest van zijn straf uitzitten. De Thaise straf van meer dan 100 jaar cel wordt aangepast naar het Nederlandse strafmaximum: een gevangenisstraf van 10 jaar en 8 maanden. In Nederland wordt de tijd dat hij in Thailand vastzat van zijn straf afgetrokken.

De familie van 59-jarige Van Laarhoven laat weten ‘intens opgelucht en dankbaar’ te zijn dat hij naar Nederland komt. “We zijn ongelooflijk blij met de terugkeer van Johan”, zegt Frans van Laarhoven, broer van Johan. “Mijn familie en ik kunnen niet wachten om hem straks weer in ons midden te hebben.”

De Tilburger is na ‘ruim vijf jaar gevangenschap onder mensonterende omstandigheden’ ernstig ziek en verzwakt, meldt zijn familie. Hij moet daarom direct voor behandeling naar het ziekenhuis worden overgebracht.

Minister Grapperhaus meldt dat Van Laarhoven na aankomst in Nederland direct naar een gevangenis wordt overgebracht. Grapperhaus is de Thaise autoriteiten ‘bijzonder erkentelijk’ voor het overdragen van de Nederlander.

De advocaat van Johan van Laarhoven, Gerard Spong, overweegt de Staat en de toenmalige officier van justitie aansprakelijk te stellen voor de Thaise strafzaak.

Vrouw van Van Laarhoven nog vast in Thailand

Het vliegtuig waarin de Tilburger zit, heeft het Thaise luchtruim inmiddels verlaten. Hij zal donderdagavond aankomen in Nederland.

De Thaise echtgenote van Van Laarhoven zit nog vast in haar moederland. De familie hoopt dat ook zij snel deze kant op komt.