Gezondheid

Vakantie in risicogebied? Mogelijk coronatest bij terugkomst

Behalve het onderzoek naar een mondkapjesplicht gaat het Outbreak Management Team (OMT) ook kijken of reizigers die uit een risicogebied terugkeren getest kunnen worden, ook als ze geen klachten hebben. Dat schrijft minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.

Als Nederlanders die terugkomen uit coronabrandhaarden steevast worden getest, hoeven ze mogelijk ook minder lang in thuisisolatie. Ook reizigers uit het buitenland kunnen getest worden.

Twee weken thuisisolatie

Op dit moment wordt mensen verzocht twee weken thuis te blijven als ze terugkeren uit een risicogebied. Wordt deze periode verkort, dan zullen meer mensen zich eraan houden, verwacht de bewindsman. De thuisisolatie is niet verplicht, meer een ‘dringend advies’.

Lees ook: Edwin stond op punt naar ‘oranje’ Kroatië te gaan: ‘Ik krijg mijn 1900 euro niet meer terug’

Met de maatregelen hoopt het kabinet de import van het coronavirus uit deze brandhaardgebieden te voorkomen. Het kabinet heeft een aantal adviezen van het OMT gevraagd, onder meer op aandringen van de Kamer. Kamerleden vroegen actie van het kabinet omdat het aantal coronabesmettingen in Nederland weer is opgelopen.

Duitsland en Frankrijk voerden vandaag al een vergelijkbare maatregel in. Op vliegvelden in die landen kunnen mensen meteen getest worden op het virus.