Misdaad

Vader van ontvoerde Insiya krijgt ouderlijk gezag niet terug

De vader van het ontvoerde meisje Insiya krijgt het ouderlijk gezag niet terug. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag bepaald. Shehzad H. was in hoger beroep gegaan om het ouderlijk terug te krijgen.

De ouders van Insiya verkeren in een slepende echtscheiding. In september 2016 werd het meisje met geweld uit de woning van haar oma ontvoerd. Sindsdien heeft de moeder haar dochter niet meer gezien, op een paar Skype-gesprekken na.

Insiya ontvoerd naar India

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de vader de ontvoering georganiseerd. Hij rekruteerde daartoe een groep uitvoerders, die een tot in de puntjes uitgewerkt plan opstelden en het meisje met geweld uit haar oma’s huis weghaalden. Shehzad H. nam Insiya vervolgens mee naar India.

Eerder had de rechtbank het ouderlijk gezag van Shehzad H. op verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming beëindigd. Sindsdien heeft alleen de moeder nog ouderlijk gezag over het inmiddels 6-jarige meisje. Woensdag besloot het gerechtshof dat Insiya aan de moeder moet worden afgegeven.

Lees ook: Strafzaak tegen vader ontvoerde Insiya na vijf minuten weer voorbij

De ontvoerders zijn ondertussen veroordeeld tot gevangenisstraffen tot ruim vier jaar. Ook de vader wordt door het OM in Amsterdam vervolgd, maar de man is niet naar Nederland te krijgen. In januari was er in de zaak een zitting die slechts een paar minuten duurde.

ANP