Misdaad

Strafzaak tegen vader ontvoerde Insiya na vijf minuten weer voorbij

De rechtbank in Amsterdam heeft maandag circa vijf minuten nodig gehad om het proces tegen Shehzad H. te verdagen naar een nog onbekende datum. H. wordt berecht voor zijn leidende rol in de ontvoering van zijn dochtertje Insiya.

Het destijds 2-jarige kind werd in september 2016 met geweld weggehaald uit de woning van haar oma in Amsterdam en is door haar vader meegenomen naar India.

De 40-jarige verdachte was maandag niet bij de zitting in de Amsterdamse rechtbank aanwezig. Justitie in Nederland heeft vergeefse pogingen gedaan om hem uitgeleverd te krijgen.

Lees ook: Moeder ontvoerde Insiya: ‘Elke dag zonder haar is ondraaglijk’ 

Een neef van Shehzad H., de 36-jarige Imran S., stond eveneens terecht. Ook hij is buiten bereik van politie en justitie gebleven. Het Openbaar Ministerie kondigde eerder al aan het tweetal bij verstek te laten berechten.

Moeder Nadia was ook in de rechtbank aanwezig liet weten dat het opnieuw spannend is voor haar.

Uitvoerders ontvoering Insiya al berecht

In juli vorig jaar veroordeelde de rechtbank het groepje uitvoerders van de geruchtmakende ontvoering tot celstraffen varierend van één tot ruim vier jaar. “Een heftige, ongehoorde zaak”, sprak de rechtbank toen uit. Insiya werd met geweld uit het huis van haar oma in Amsterdam-Oost gehaald. De kidnappers lieten zich door H. betalen.

Lees ook: Tot ruim vier jaar celstraf voor ontvoering Insiya

H. was destijds verwikkeld in een slepende echtscheidingsprocedure met de moeder van het meisje, Nadia Rashid. In oktober betuigden koning Willem-Alexander en koningin Máxima hun medeleven met de moeder, tijdens een staatsbezoek aan India. Enkele weken daarvoor bepaalde het gerechtshof dat Shehzad H. een dwangsom van van 10.000 euro moet betalen voor elke dag dat hij zijn dochter, die inmiddels vijf is, langer in India houdt.

Lees ook: Koningin Máxima reageert op noodkreet moeder Insiya: ‘Gemis is schrijnend’ 

ANP / Redactie