112

Urk neemt maatregelen om ongeregeldheden te voorkomen

De gemeente Urk neemt maatregelen om ongeregeldheden, zoals afgelopen weekend, te voorkomen. Een deel van Urk geldt tussen vrijdagavond 18.00 uur en maandagochtend 08.00 uur als veiligheidsrisicogebied waardoor onder meer preventief fouilleren mogelijk is. Het gaat om de bebouwde kom van Urk. Ook laat de burgemeester extra camera’s plaatsen.

“Urk wil nu een rustig weekend”, aldus burgemeester Cees van den Bos. “Door preventief fouilleren kan de politie beter controleren op vervoer en gebruik van verboden vuurwerk. Dat is belangrijk, want zaterdag werd zwaar vuurwerk gebruikt tegen hulpverleners.” Tientallen jongeren stichtten toen ook brandjes en er waren veel mensen op straat die toekeken.

‘Raddraaiers’

“De meeste jongeren op Urk gedragen zich keurig. Een kleine groep relschoppers verziekt het voor iedereen”, aldus de burgemeester. “Het zijn raddraaiers. Het is belangrijk dat anderen zich niet door hen op sleeptouw laten nemen.” Van den Bos wil ook het gesprek aangaan met jongeren. “Mijn deur staat open. Kom praten als je zaken anders wilt. Concrete suggesties zijn welkom.”

Lees ook: Burgemeester Urk noemt de onverwachte rellen ‘uitermate triest’

ANP