112

Burgemeester Urk noemt de onverwachte rellen 'uitermate triest'

Burgemeester Cees van den Bos van Urk noemt de rellen in het vissersdorp “uitermate triest”. Tientallen jongeren zorgden zaterdagavond voor onrust: ze staken vuurwerk af en stichtten brandjes.

De ongeregeldheden begonnen rond 21.00 uur. De politie had de hele avond haar handen vol aan de rellende jongeren en riep om assistentie van teams uit omliggende gemeenten. Pas rond 0.45 uur keerde de rust terug op het voormalig eiland.

Lees ook: Politie in actie tegen jongeren die illegaal vuurwerk afsteken op Urk en in Arnhem

“Als je kijkt naar het totale plaatje, keurt de burgemeester dit natuurlijk af. Dit is niet acceptabel”, aldus een gemeentewoordvoerder. Hij erkent dat de onrust niet werd verwacht. “Dit was een bijzonder onaangename verrassing. We hebben wel eens vaker onrustige nachten op Urk, maar dat is al langer geleden. Dit hadden we niet voorzien.”

Politie gehinderd door toekijkers

De zegsman heeft daarnaast geen goed woord over voor de vele mensen die op straat toekeken op de rellen. “Daardoor kon de politie het werk niet goed doen. Ze zijn echt gehinderd in de uitvoering van hun werk door de aanwezigheid van die kijkers.”

Bekijk video: Door hele land vuurwerkprotesten tegen verbod tijdens jaarwisseling

De verwachting is niet dat het ook zondagavond weer los gaat in het vissersdorp. “Zaterdag rond 23.00 uur verwachtten we dat het rond middernacht wel rustig zou worden, want dan begint de zondag. En dan is het op Urk rustig.” De politie liet eerder weten dat er geen mensen zijn opgepakt voor de ongeregeldheden.

Tekst: ANP
Beeld: ETV Produkties