Uitvaartbranche heeft het druk: ‘Iedere morgen denk ik: wie zou het nou weer zijn?’

Uitvaartondernemingen in het hele land hebben het druk sinds het begin van de coronacrisis. Hasselt, een dorp waar iedereen elkaar kent, is een van de brandhaarden waar corona veel slachtoffers maakt.

Lees het laatste coronanieuws in ons liveblog

“Er gaat geen dag voorbij dat de telefoon niet gaat om een nieuw sterfgeval te melden. Iedere morgen weer denk ik ‘wie zou het nu weer zijn’?”, zegt Helmich van Dijk. Hij heeft een uitvaartonderneming in Hasselt.

Zelf was hij ook ziek. En hóe. “Het leek wel alsof ik niet meer van de koorts af kon komen”, zegt Van Dijk. Inmiddels gaat het beter, maar het is een zware tijd. “Er gelden strengere regels dan anders. Er mogen maar dertig mensen op een uitvaart komen en dat is voor veel nabestaanden heel zwaar.”

Filmen

Omdat lang niet alle vrienden en familieleden naar de dienst mogen komen, wordt een uitvaart nu vaak vastgelegd op beeld. Freelance cameraman Jasper Bergstra werkt normaal voor onder andere Autoweek, maar veel klussen liggen stil door de crisis.

Lees ook: Kerkklokken kondigen in het normaal zo stille Kessel de zoveelste uitvaart aan

Vorige week werd hij gebeld door een kennis met de vraag of hij een begrafenis wilde filmen, zodat nabestaanden die niet aanwezig konden zijn, er toch een beetje bij waren. “Dat was erg indrukwekkend. Je wil die mensen alleen al een hand geven, en dat gaat niet. We hebben de stoet gefilmd en dat was erg mooi, halverwege stond een erehaag van mensen die niet bij de dienst konden zijn. Bij het graf waren nog geen tien mensen aanwezig, en die moesten allemaal 1,5 meter bij elkaar vandaan blijven. Dat is zo lastig voor iedereen, want je wil juist op zo’n moment dicht bij elkaar zijn.”

Laatste eer bewijzen

Omdat Van Dijk zelf ziek was, werkte hij vanuit huis en zijn zijn twee collega’s bij alle afgelopen uitvaarten aanwezig geweest “Zij staan de families thuis bij en tijdens de dienst. Het is voor ons ook pijnlijk om te zien dat niet iedereen een laatste eer kan bewijzen. Je kunt wel afscheid nemen, maar niet zoals veel mensen willen. Het is niet anders, maar moeilijk is het wel”, besluit hij.