Misdaad

7,5 jaar cel voor vader die zeven maanden oude baby Rivano doodschudde

Kevin van den B. is veroordeeld voor 7,5 jaar cel omdat hij in november 2017 zijn 7 maanden oude baby Rivano zo hardhandig door elkaar schudde dat het kindje overleed. De straf valt daarmee fors hoger uit dan de eis van het OM.

Lees ook: Vader van overleden baby Rivano voor de rechter: ‘Al voor de geboorte maakte ik mij grote zorgen’

Kevin van den B. werd eind 2017 kort na de crematie van zijn zoontje opgepakt en zit sindsdien vast. Tijdens eerdere zittingen liepen de spanningen tussen de aanwezige familieleden hoog op. Zijn moeder blijft geloven in zijn onschuld, terwijl zijn ex-vriendin en halfzus denken dat hij schuldig is.

De rechtbank noemde de dood van de baby een gruwelijk feit. “De baby was weerloos en totaal afhankelijk van uw verantwoordelijkheid. Hij had letsel aan de tongriem dat in literatuur wereldwijd niet is beschreven.”

Geen verantwoordelijkheid

Dat Van den B. altijd zijn schuld tegensprak, rekende de rechtbank hem zwaar aan. “U heeft geen verantwoordelijkheid genomen en geen openheid van zaken gegeven. Daardoor tasten de moeder en andere nabestaanden voor altijd in het duister over hoe de laatste momenten van en voor de baby zijn geweest.”

De rechtbank noemde de verklaringen van de verdachte ongeloofwaardig. “Dat u niet naar de huisartsenpost wilde, duidt erop dat u wilde verbergen wat er is gebeurd.”

Wat gebeurde er met baby Rivano?

Op 18 november 2017 is Van den B. alleen met Rivano. Zijn ex-vriendin en de moeder van het jongetje is naar de coffeeshop om wiet te halen. Het stel stond toen al onder toezicht vanwege agressie en drugsproblemen in huis.

Buren horen het kind langdurig huilen. Uiteindelijk belt Kevin van den B. 112 als Rivano niet meer ademhaalt. “Ik hoor helemaal geen hartslag of niets. En hij heeft iets onder zijn tong, zeg maar. Hij is helemaal niet aanspreekbaar”, zo luidt zijn 112-melding.

Lees ook: Vader dode baby Rivano wilde niet naar huisarts ondanks stuiptrekkingen

Rivano wordt direct opgenomen in het ziekenhuis, waar hij twee dagen later aan zijn verwondingen overlijdt. Artsen stellen vast dat ernstige bloedingen onder het hersenvlies en aan het netvlies van de baby fataal zijn geworden. Deze kunnen zijn veroorzaakt door hardhandig schudden. Ook was de tongriem van het kind gescheurd en lag de tong bijna los in zijn mond. Dit zou zijn gekomen door een stomp voorwerp dat in zijn mond is geduwd.

Kevin van den B. heeft regelmatig flashbacks

Karsten Verkaart, de advocaat van Kevin van den B., zegt dat zijn cliënt zich tijdens zijn verhoor een paar dingen kan herinneren. “Dat hij zijn kindje levenloos aantrof en dat hij hem zelf heeft gereanimeerd. Dat zijn flashbacks die hij nog regelmatig heeft.”

Melissa Kleijburg, de halfzus van Kevin van den B. sprak haar zorgen al uit vlak na de geboorte van baby Rivano. Zij stuurde zorginstanties af op het stel. Het contact met haar familie was toen al verbroken. “Hij is agressief. Ik vertrouwde het niet”, zegt zij. “Ik was altijd bang dat hij het kleintje iets aan zou doen en dat het slecht af zou gaan lopen.”

“Ze woonden met Rivano bij mijn moeder thuis. Op gegeven moment heeft zij een plek op zijn buik ontdekt. De kinderarts vond dat ook verdacht”, legt ze verder uit. Rivano was een paar weken oud toen hij vanwege die plekken uit huis werd geplaatst. Hij keerde daarna terug bij zijn moeder. Zij zegt onder druk van haar ex het contact weer hebben toegelaten.