Misdaad

Vader van overleden baby Rivano voor de rechter: 'Al voor de geboorte maakte ik mij grote zorgen'

“Al voor Rivano geboren was, maakte ik mij grote zorgen”, vertelt Melissa Kleijburg aan Hart van Nederland. Haar halfbroer, Kevin van der B., is de vader van baby Rivano, die waarschijnlijk om het leven kwam door mishandeling.

“Vroeger vertoonde Kevin ‘abnormaal gedrag'”, herinnert Melissa zich. “Hij heeft zich later ‘niet zo netjes’ aan een van mijn eigen zoon gepresenteerd. Ik heb direct Veilig Thuis ingeschakeld toen ik wist dat zijn vriendin zwanger was.”

Dat werd Melissa niet in dank afgenomen. “Mijn eigen moeder beschermde hem, dat doet ze zelfs nu nog, na de dood van Rivano.” Ze heeft daarom met haar hele familie gebroken. “Zij houden vol dat hij onschuldig is. Ik zeg: hij heeft Rivano omgebracht.”

Hevig schudden

Op 20 november 2017, een dag nadat baby Rivano werd opgenomen in het ziekenhuis, overlijdt het kindje. Hij is dan zeven maanden oud. Volgens de sectie overleed de baby door geweld van buitenaf of hevig schudden.

De baby had onder meer een bloeduitstorting onder het hersenvlies en een gescheurde tongriem. De 24-jarige Van der B. wordt verdacht van doodslag of mishandeling met de dood tot gevolg. Zelf zegt hij “100 procent zeker” te weten dat hij onschuldig is.

‘Geen schuld dood baby Rivano’

Kevin van der B. wordt een dag na de crematie van Rivano opgepakt. Volgens de advocaat van de verdachte heeft hij daardoor “niet kunnen rouwen”. Bovendien zegt hij dat er “geen concreet bewijs is voor doodslag”.

Hij wilde dat zijn cliënt de inhoudelijke zitting in vrijheid mag afwachten. De rechter besluit van niet. Maandag is de eerste inhoudelijke zitting.

Huiselijk geweld

Zowel de moeder als de vader van Rivano hadden een drugsprobleem. Ook heeft Van der B. een strafblad wegens huiselijk geweld. Eerder werd de baby vanwege verdachte omstandigheden uit huis geplaatst.

Via begeleid wonen groep mocht hij terug naar de moeder. Volgens Melissa had Kevin het meisje volledig in zijn macht. “Ook al mocht het niet, hij was gewoon bij haar ingetrokken en verstopte zich als de begeleiders kwamen. Hij isoleerde haar, ze had het gevoel dat ze geen kant op kon.”

In een rapport van de inspecties werd eerder dit jaar duidelijk dat de begeleidende hulpinstanties inderdaad te kort hebben geschoten.