Politiek

Horeca verliest kort geding: overheid hoeft coronamaatregelen niet te versoepelen

De overheid hoeft de coronamaatregelen in de horeca niet te versoepelen. Dat heeft de rechter vrijdag behaald in het kort geding dat was aangespannen door brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Volgens KHN zijn de maatregelen die gelden in de horeca veel strenger dan noodzakelijk zijn en daarom wilde branche zo snel mogelijk versoepelingen. In het kort geding eiste de vereniging onder andere dat in horecazaken de afstandsregel geschrapt zou worden voor groepen tot en met negen personen, zowel binnen als buiten.

Daarnaast eiste de ondernemersclub dat de overheid met “objectieve criteria” zou komen op basis waarvan versoepelingen voor de horeca in de toekomst zouden plaatsvinden. De rechter veegde de eisen van KHN echter van tafel.

Lees ook: Eigenaar Gronings café opent toch de deuren ondanks coronasluiting

‘Blijven praten’

De brancheorganisatie is teleurgesteld. “Dit vonnis is een klap in het gezicht van veel horecaondernemers en slecht nieuws voor de sector, omdat er dus nog steeds geen perspectief is”, zegt voorzitter Robèr Willemsen.

KHN wil met de overheid blijven praten over mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen. “Daarnaast blijven we strijden voor een beter financieel steunpakket”, aldus Willemsen.

Het kort geding diende eerst op 23 juli, maar tijdens de zitting werd besloten dat de partijen weer in gesprek zouden gaan. Later heeft KHN de rechter toch om een uitspraak gevraagd. De motivering van de uitspraak volgt uiterlijk op 11 september.

ANP