Misdaad

De moordenaar van Nicole van den Hurk krijgt definitief 12 jaar cel

Jos de G. (53) is definitief veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf voor het verkrachten en doden van Nicole van den Hurk. De Hoge Raad heeft dinsdag bepaald dat het eerdere vonnis in het hoger beroep gehandhaafd blijft.

De 15-jarige Nicole van den Hurk uit Eindhoven verdween in de vroege ochtend van 6 oktober 1995. Anderhalve maand later werd haar lichaam gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop. De moordzaak bleef lang onopgelost, totdat Jos de G. in 2014 via een DNA-match in beeld kwam.

Lees ook: Stiefmoeder Nicole van den Hurk houdt emotioneel betoog tijdens bijzonder spreekrecht

De rechtbank vond destijds dat alleen de verkrachting bewezen was en legde Jos de G. daarom vijf jaar cel op. In hoger beroep kwam het gerechtshof tot een andere conclusie en vond dat er ook genoeg bewijs voor doodslag was. De moordenaar van Nicole van den Hurk kreeg in oktober 2018 twaalf jaar cel opgelegd.

‘Geen eerlijk proces’

Jos de G. heeft altijd ontkend. Hij ging in cassatie bij de Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland. Hij en zijn advocaten vinden dat hij geen eerlijk proces heeft gehad. Ook heeft het gerechtshof volgens hen de bewezenverklaring in de uitspraak niet goed gemotiveerd.

In april schreef de advocaat-generaal in zijn advies aan de Hoge Raad dat de veroordeling van overeind moet blijven. Direct bewijs voor de verkrachting en doodslag ontbreekt weliswaar, aldus de advocaat-generaal, maar het gerechtshof heeft uit het bewijs kunnen afleiden dat Jos de G. de dader van beide misdrijven is geweest.

Lees ook: Nabestaanden Nicole van den Hurk eisen verbod op boek over moordzaak

‘Einde aan onzerkerheid nabestaanden’

De Hoge Raad heeft de cassatieklachten van Jos de G. zonder inhoudelijke motivering afgedaan omdat deze volgens de hoogste rechter ongegrond zijn en geen juridisch belangrijke nieuwe vragen oproepen.

“Met de uitspraak van de Hoge Raad is ook voor de nabestaanden na een lange tijd een einde gekomen aan de onzekerheid over de uitkomst van de strafrechtelijke procedure”, zei de voorzitter van de Hoge Raad. Vanwege de duur van de procedure wordt de opgelegde gevangenisstraf wel verlaagd naar elf jaar en acht maanden.

ANP