Gezondheid

Tweede coronapatiënt in Nederland, vrouw werkzaam in ziekenhuis

In Nederland is bij een tweede persoon het coronavirus geconstateerd. Het gaat om een vrouw uit Diemen, ze is werkzaam in het AMC in Amsterdam.

Volgens het ziekenhuis heeft de besmette medewerker geen direct contact met patiënten. ”De kans op besmetting in het ziekenhuis is klein”, laat het AMC weten op Twitter.

De GGD Amsterdam laat weten dat de vrouw milde klachten heeft.  Ze verblijft momenteel in thuisisolatie in een woning in Diemen omdat haar woning in Amsterdam verbouwd wordt. Maatregelen in de gemeenten Diemen en Amsterdam zijn nu niet aan de orde.

De GGD Amsterdam is gestart met het contactonderzoek. De patiënt had onlangs de besmette regio Lombarije in Noord-Italië bezocht. De tweede patiënt heeft geen link met de eerste patiënt uit Loon op Zand.

Thuisquarantaine

De vrouw wordt behandeld en zit momenteel in thuisquarantaine. De besmetting is afgelopen nacht vastgesteld. Na laboratoriumonderzoek in het AmsterdamUMC werd het resultaat in het laboratorium van het RIVM bevestigd. De GGD zoekt nu uit met wie deze patiënt contact heeft gehad, door middel van contactonderzoek dat volgens het protocol volgt op de vaststelling van een besmetting.

Lees ook: ‘Het is super dichtbij nu’, Loon op Zand in de ban van coronavirus

Deze personen ofwel ‘contacten’ worden gemonitord en moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van andere klachten die zij hebben. Symptomen van de ziekte zijn koorts en luchtwegklachten zoals kortademigheid of hoest.

Een woordvoerder van burgemeester Erik Boog van Diemen doet vooralsnog geen mededelingen over het besmettingsgeval en de identiteit van de besmette vrouw. “De communicatie loopt via de GGD en het RIVM”, zegt hij.

Afbeelding boven het artikel is slechts ter illustratie.