Gezondheid

'Het is super dichtbij nu', Loon op Zand in de ban van coronavirus

Sinds donderdagavond bekend werd dat de eerste Nederlander besmet is met het coronavirus, is dat in het Brabantse Loon op Zand het gesprek van de dag. De 56-jarige mannelijke patiënt komt daar vandaan. “Ik schrok ervan, want wij kennen hem heel goed”, zegt een vrouw tegen Hart van Nederland.

De meeste Loon op Zanders zijn er vrij nuchter onder, dat nou juist in hun dorp het coronavirus is vastgesteld. “Je schrikt natuurlijk wel, maar ik laat mezelf er niet door in paniek brengen”, aldus een vrouw die net haar kraam op de markt in Loon op Zand heeft geopend.

Een jonge man verwachtte al dat het virus naar Nederland zou komen. “Het verrast niet, maar het komt wel dichtbij. Helemaal omdat ik een dochtertje heb. Dus je moet goed je handen wassen”, vertelt hij aan verslaggever Sam Hagens. Ook een jonge vrouw is alert: “Ik schrok er wel van. Het virus is super dichtbij nu.”

‘Schat van een man’

Volgens de bekende van het slachtoffer is het “een heel aardige man, een schat van een man”. “Maar dit gun je niemand natuurlijk, of hij het nou is of iemand anders”, vertelt ze. De vrouw kent ook zijn gezin en had donderdagavond nog contact met zijn vrouw.

De besmette man uit Loon op Zand vierde eerder deze week carnaval in het dorp, meldt een familielid aan Hart van Nederland. Op die manier zou hij andere dorpelingen kunnen hebben besmet. De kennis van het gezin heeft “gelukkig geen carnaval gevierd en ook geen fysiek contant met het gezin gehad”, zo laat ze weten.

Wie had contact met man uit Loon op Zand?

De GGD is een contactonderzoek gestart naar de besmette man. Mensen die contact hadden met hem, worden gecontroleerd op mogelijke ziekteverschijnselen. Als ze die hebben, worden ook zij geïsoleerd.

Lees ook: Zo gaat de GGD te werk bij een contactenonderzoek

Een eventuele quarantaine deert een mannelijk inwoner van Loon op Zand in ieder geval niet. “Wij wonen op het platteland, dus als het nodig is hebben we eten genoeg in huis om een week niet van huis te gaan. We wachten het wel af.”