Politiek

Tweede anti-racismeprotest Amsterdam rustig verlopen: 'We hebben geleerd van demonstratie op de Dam'

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema moet vandaag tijdens een spoeddebat aan de gemeenteraad tekst en uitleg geven over de enorm onderschatte opkomst bij de anti-racismedemonstratie op de Dam, op Tweede Pinksterdag. De tweede demonstratie was vandaag in het Nelson Mandelapark, maar dit protest verliep “gemoedelijk en vreedzaam”, aldus de gemeente.

“Onze inschatting is dat er meer dan 10.000 mensen op af zijn gekomen. Er was ruimte voor 18.000. Er is dus ruim voldoende ruimte”, laat een woordvoerder van gemeente Amsterdam weten. “We hebben geleerd van de demonstratie op de Dam. Toen is er een inschattingsfout gemaakt.”

Lees ook: Demonstratie op de Dam zorgt (nog) niet voor nieuwe coronabesmettingen

Voor die “inschattingsfout”, waardoor er veel meer mensen op de been waren dan zij, de organisatie en de politie hadden verwacht en de anderhalvemeterregel niet werd nageleefd, moet burgemeester Halsema wat onder meer de VVD betreft bloeden. Er is een motie van wantrouwen tegen haar ingediend, later woensdagavond wordt gestemd over de motie van wantrouwen.

Lees ook: Dag van de waarheid voor Amsterdamse burgemeester Femke Halsema

Tijdens de wél goed verlopen demonstratie vandaag werden twee minuten stilte gehouden om de zwarte slachtoffers van geweld te herdenken. Om deze keer wel de anderhalve meter afstand te waarborgen, zette de gemeente gele en witte stippen op het veld, waarop de demonstranten moesten gaan staan. De organisatie had voor mondkapjes en desinfecterende middelen gezorgd.

Duizenden mensen bij anti-racismeprotest in Amsterdam

Na de drukbezochte demonstratie op de Dam wordt in Amsterdam opnieuw gedemonstreerd tegen racisme. Duizenden actievoerders hebben zich verzameld in het Nelson Mandelapark in Amsterdam-Zuidoost.

Posted by Hart van Nederland on Wednesday, June 10, 2020