Dieren

Twee chimpansees doodgeschoten na ontsnapping in DierenPark Amersfoort

DierenPark Amersfoort is dinsdag ontruimd en gesloten nadat twee chimpansees uit hun verblijf waren ontsnapt. Een medewerker zou het verblijf niet goed hebben afgesloten, waardoor de apen wisten te ontsnappen. Om verdere escalatie te voorkomen zijn de dieren doodgeschoten, meldt de dierentuin. “Wij betreuren deze gebeurtenis enorm.”

De chimpansees braken rond 10.30 uur los. Dierenverzorgers zagen de twee apen kort na hun ontsnapping buiten het verblijf lopen. Daarop werd een protocol voor ontsnapte dieren in werking gesteld. “Dit betekent onder andere dat bezoekers en medewerkers in veiligheid worden gebracht en dat het ontsnapte dier wordt opgespoord”, aldus het dierenpark.

Lees ook: DierenPark Amersfoort ontruimd na ontsnapping: ‘Mogelijk gevaar voor bezoekers’

De twee mannetjes, Mike en Karibuna, vertoonden volgens de dierentuin dusdanig “imponerend” gedrag dat er een gevaarlijke situatie ontstond. Daarop werd besloten om de chimpansees dood te schieten.

‘Zwarte dag’

“Het is een zwarte dag voor DierenPark Amersfoort. Wij betreuren deze situatie dan ook enorm”, reageert DierenPark Amersfoort. “De twee chimpansees maken al zeer lange tijd deel uit van de chimpanseegroep in ons park.”

Lees ook: Chimpansee Mike viert 50ste verjaardag in DierenPark Amersfoort

Bezoekers en medewerkers kunnen slachtofferhulp krijgen als ze daar behoefte aan hebben. “Wij vragen bezoekers die op het moment van de gebeurtenis in ons park waren zich bij ons te melden, wij komen graag met hen in contact”, laat het dierenpark weten.

Foto: DierenPark Amersfoort
Video: Caspar Huurdeman