Politiek

Snelle compensatie toeslagenouders van de baan na bezwaren Sociale Zaken

Het plan van toenmalig staatssecretaris Menno Snel (Financiën) om gedupeerden van de toeslagenaffaire in de zomer van 2019 al te compenseren, strandde na bezwaren. Vooral het ministerie van Sociale Zaken bleek bezwaren te hebben. Dat bevestigt topambtenaar van het ministerie Maaike van Tuyll in een verhoor over de affaire.

Het plan ging om ouders die hun kinderen lieten opvangen via het gastouderbureau Dadim te compenseren. Dit werd de eerste zaak waarbij ouders onterecht als fraudeur werden behandeld door de Belastingdienst, met grote geldproblemen tot gevolg. Van Tuyll, directeur Kinderopvang, was in eerste instantie positief over het plan van de staatssecretaris.

Lees ook: Toeslagenaffaire: ‘Sociale Zaken poogde hard toeslagenbeleid aan te passen’

Bezwaren

Maar ambtenaren van Sociale Zaken hadden drie belangrijke bezwaren tegen het conceptvoorstel van Financiën. Het voorgestelde bedrag van vijfduizend euro zou geen recht doen aan de situatie. Ook moest er zorgvuldiger gekeken worden naar zaken die vijf jaar of ouder waren. Normaal gesproken is zo’n zaak ‘dicht’ en kan er niets meer veranderd worden. Als de zaken toch opengebroken worden, zou de overheid van dat ‘recht’ in de toekomst ook misbruik kunnen maken, vreesde het ministerie.

Tot slot waren er zorgen over wat de kosten van de compensatieregeling voor de begroting van Sociale Zaken zou doen. “Ik wilde niet dat het ten koste zou gaan van de huidige ouders”, zei Van Tuyll. Minder geld bij haar ministerie zou volgens de ambtenaar mogelijk minder geld betekenen voor de vele ouders die toeslagen ontvangen.

Lees ook: Gedupeerden toeslagenaffaire krijgen voor feestdagen 750 euro: ‘Dankbaar, maar emotionele schade is onbetaalbaar’

Bredere groep

Ook Financiën zelf had uiteindelijk bezwaren, denkt Van Tuyll. Er is immers nooit een echt voorstel ingediend. Achteraf is ze blij dat er nu meer geld naar de hardst gedupeerde ouders gaat. Bovendien krijgen ouders uit veel meer groepen nu compensatie. “Ik ben blij dat we nu naar een bredere groep wordt gekeken.”

ANP