Opmerkelijk

Linda en haar zes kinderen kunnen niet wachten tot de scholen weer opengaan

Schoolleiders en ouders zijn tevreden over de wijze waarop het lesgeven op afstand verloopt, maar toch vrezen ze dat er leerachterstanden ontstaan door thuisonderwijs. Dat melden de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) en Ouders en Onderwijs op basis van peilingen die ze hebben uitgevoerd.

Linda Mak uit Bovenkarspel, moeder van zes kinderen, beaamt dat. “Ik heb MAVO gedaan, maar mijn oudste zoon zit op het VWO. Ik kan hem echt niet helpen. En hij krijgt weinig uitleg vanuit school.” Linda hoopt dat de scholen snel weer open gaan. “Als het verantwoord is natuurlijk.”

Elke ochtend

Linda heeft zes kinderen in de leeftijd van twee tot veertien jaar. Ze zitten iedere ochtend met zijn allen aan de eettafel te werken. Ze knutselt, leest voor en oefent tafels. Een van haar kinderen gaat naar een school voor kinderen met een taalachterstand. Dat levert extra zorgen op.

Lees ook: Corona-maatregelen verlengd tot en met 28 april

Linda probeert haar kinderen zo goed mogelijk te helpen maar vindt het pittig. “Ieder kind heeft op zijn of haar eigen manier aandacht nodig”, vertelt ze. Zelfs de hond blaft om aandacht. Niels van veertien vindt dat zijn moeder het goed doet. “Ik vind het knap dat mijn moeder kan schakelen tussen alle verschillende niveaus.”

Werk in de zorg

In de tuin staat een trampoline. Daar kunnen de kinderen hun energie op kwijt. Want de concentratie vasthouden blijkt lastig. Buitenspelen met vriendjes is er niet bij, want Linda werkt in de zorg en wil geen enkel risico lopen. Haar man werkt overdag, zij draait avonddiensten.

Lees ook: 175  nieuwe sterfgevallen, meer dan 1000 doden nu door corona

Vandaag werd bekend dat de scholen pas na de meivakantie weer open gaan. Voor Linda is dat eigenlijk veel te lang. Zij wil dat de kids weer les krijgen van een echte juf. “Ik ben er niet voor in de wieg gelegd.”