Politiek

Rutte: corona-maatregelen verlengd tot en met 28 april, 'maak geen plannen voor de meivakantie'

Het kabinet verlengt de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus in ieder geval tot en met 28 april. Premier Mark Rutte heeft dat zojuist bekendgemaakt op een persconferentie. Ook gaat er meer getest worden op het virus.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Dat betekent dat cafés, kappers en restaurants nog bijna een maand dichtblijven. Samenkomsten zijn de komende weken nog niet toegestaan. De scholen blijven dus dicht sowieso tot aan de meivakantie. Dat schept duidelijkheid voor leraren en ouders, zegt Rutte.

“Maar ook in en na de meivakantie wordt de situatie niet meteen zoals die was, dus ga niet allemaal plannen maken voor na deze datum”, voegde Rutte hieraan toe. Hij roept op tijdens de meivakantie zoveel mogelijk thuis te blijven.

Gefaseerd open

Ook werd bekend dat de maatregelen eventueel nog verlengd kunnen worden. Als dat zo is, komt het kabinet op tijd met een nieuwe datum. Als de maatregelen voorbij zijn, gaat alles niet in één keer, maar gefaseerd weer open.

Lees ook: 175  nieuwe sterfgevallen, meer dan 1000 doden nu door corona

Ook bijvoorbeeld sportclubs, musea en kappers blijven tot en met de dag na Koningsdag gesloten. Evenementen waarvoor een vergunning nodig is, waren al voor langere tijd verboden, tot 1 juni.

Volgens de premier was er geen ander besluit mogelijk om te voorkomen dat de virusuitbraak uit de hand loopt. “Het verloop van het aantal besmettingen en de capaciteit op de intensive care-afdelingen laat geen ander besluit toe. Ik hoop dat iedereen dit in Nederland ook begrijpt.”

Geen lockdown

Een lockdown is volgens de premier “niet voorzien”. Er zijn geen plannen om voor 28 april de maatregelen nog verder aan te scherpen, maar “in een crisis weet je nooit 100 procent” wat er gebeurt, zegt de premier.

De verlenging betekent ook dat mensen zoveel mogelijk binnen moeten blijven. Mensen moeten als het even kan thuis werken en 1,5 meter afstand bewaren tot elkaar. Het is de bedoeling dat mensen ook de komende weken alleen naar buiten gaan voor boodschappen of een frisse neus.

Lees ook: Alle besmettingen met het coronavirus op de kaart