Politiek

Theo Hiddema roept op: 'Thierry, stop met dat getwitter'

Tweede Kamerlid Theo Hiddema van Forum voor Democratie (FvD) roept zijn partijleider Thierry Baudet op om te stoppen met twitteren. Dit naar aanleiding van de omstreden ‘Marokkanen-tweet’ van Baudet.

“Als ik Thierry Baudet zou zijn, zou ik ophouden met die hele twitterfabriek”, zei Hiddema dinsdag in het Tweede Kamergebouw. “Mijn bezwaar tegen Twitter is altijd dat je veel te snel reageert. Dat vind ik niet verstandig.”

Het Kamerlid heeft zijn fractiegenoot al vaker opgeroepen te stoppen met het sociale medium. “Dat heb ik hem weleens gezegd.” Of Baudet deze keer wel luistert naar zijn collega? “Natuurlijk”, glimlacht Hiddema.

‘Marokkanen-tweet’

Baudet plaatste afgelopen vrijdag een tweet waarin hij zei dat twee “dierbare vriendinnen” in de trein ernstig werden lastig gevallen door “vier Marokkanen”. Ook plaatste de politicus een foto van het “incident” op zijn Instagram-account.

Maar volgens ooggetuigen zou het om een kaartcontrole gaan en wilden de vrouwen in eerste instantie hun treinkaartje niet laten zien. Ook de NS zei in een reactie dat het ging om een in de trein aangekondigde controle door controleurs in burger.

‘Te snel gereageerd’

Toen dit naar buiten kwam, brak er op sociale media een golf van verontwaardiging los. Baudet reageerde het hele weekend niet op de kritiek. Tot de FvD-leider maandagmiddag liet weten “te snel en te stevig” te hebben gereageerd op Twitter. Volgens hem wisten de vrouwen niet dat de mannen NS-controleurs waren en voelden zij zich geïntimideerd.

Lees ook: Thiery Baudet reageert op Marokkanen-tweet: ‘Ik heb me te snel geuit’

Baudet heeft volgens Hiddema een “warm hart” en een “vurige inborst”. Toen zijn dierbare vriendinnen hun verhaal deden, besloot Baudet het meteen op Twitter te gooien. “Ik zou dat niet gedaan hebben. Hij wel”, concludeert Hiddema.

Politie overweegt aangifte

Baudet heeft zich ondanks zijn reactie al wel in de problemen gewerkt. De politie bekijkt namelijk of zij aangifte kan doen tegen de FvD-leider. Onderzocht wordt of hij strafbare feiten heeft gepleegd met zijn bewering in de controversiële tweet.

Hiddema zei verrassend genoeg blij te zijn met dat besluit. “Ik weet nog steeds niet wat er in die treincoupé is gebeurd. Dat wil ik nou weleens weten. Tot mijn opluchting is de landelijke politie een onderzoek gestart.”