Politiek

Thiery Baudet reageert op Marokkanen-tweet: 'Ik heb me te snel geuit'

Thierry Baudet heeft gereageerd op de zogenoemde ‘Marokkanen-tweet’ die hij afgelopen vrijdag plaatste. Volgens hem wisten de vrouwen niet dat de mannen NS-controleurs waren en voelden zij zich geïntimideerd, maar reageerde hij wel te snel en te stevig.

“Twee jonge vrouwen […] vertelden me dat zij in de trein hoogst onaangenaam zijn bejegend door een groep mannen. Dit waren controleurs, maar dat was voor de vrouwen onduidelijk. […] Ze gaven mij aan dat er openlijk en meermalen wapengerei werd getoond, dat er sprake was van intimiderend verbaal en non-verbaal gedrag en dat de mannen op agressieve wijze hun ‘legitimatie’ toonden. […] Er werd gedreigd hen ‘mee te nemen’. “

“Ernstig overstuur hebben ze mij over de kwestie verteld en dat heeft me geraakt. Ik heb me daar vervolgens over geuit op social media – te snel, en te stevig. Daarbij heb ik de kwestie te haastig in een bredere politieke context getrokken: de context namelijk van de gevolgen van de massale immigratie, integratieproblemen en het gebrek aan veiligheid dat vele Nederlanders daardoor dagelijks zien en ervaren.”

Lees hier het hele statement.

Zohair El Yassini, Tweede Kamerlid voor de VVD, heeft het gevoel dat Baudet om de hete brij heen draait. “Hij spreekt nu over incidenten en controleurs, terwijl vrijdagavond meteen het woord Marokkanen in de tweet werd gebruikt. Ik zie nog steeds niet dat hij zijn woorden heeft teruggenomen.

Aangifte

Baudet heeft zich ondanks zijn excuus al wel in de problemen gewerkt. De politie bekijkt namelijk of zij aangifte kan doen tegen de leider van Forum voor Democratie (FvD). Dat bevestigde een woordvoerder van de Landelijke Eenheid tegen Hart van Nederland na berichtgeving door RTL Nieuws.

De politie onderzoekt of Baudet strafbare feiten heeft gepleegd met zijn bewering in de controversiële tweet.

‘Lastiggevallen door Marokkanen’

Baudet plaatste afgelopen vrijdag een tweet waarin hij zei dat twee “dierbare vriendinnen” in de trein ernstig werden lastig gevallen door “vier Marokkanen”. Ook plaatste de politicus een foto van het “incident” op zijn Instagram-account.

Lees ook: Ophef op sociale media om bericht Thierry Baudet

Maar volgens ooggetuigen zou het echter om een kaartcontrole gaan en wilden de vrouwen in eerste instantie hun treinkaartje niet laten zien. Ook de NS zei in een reactie dat het om een controle ging door conducteurs in burger.

Tekst gaat verder onder tweet

Thierry Baudet zwijgt

Toen dit naar buiten kwam, brak er op sociale media een golf van verontwaardiging los. Baudet reageerde niet op de kritiek, tot maandagmiddag dus. Forum wilde ook geen reactie geven aan Hart van Nederland.

Inmiddels wil Denk een debat in de Tweede Kamer over de tweet van Baudet. De partij zegt te vrezen voor de gevolgen voor de samenleving als politici “leugens en haatzaaiende tweets” verspreiden.

Lees ook: ‘Groei FVD ook online sterk dankzij controversie en Facebookadvertenties’

 

Redactie/ANP