Politiek

'Groei FVD ook online sterk dankzij controversie en Facebookadvertenties'

Dat Forum voor Democratie de politieke partij met de meeste leden is, verbaast sociale media-expert Kirsten Jassies totaal niet. Online is FvD ook veruit de grootste speler met de meeste volgers.

Op Facebook heeft Forum ruim 200.000 likes. Tegenover bijvoorbeeld ‘slechts’ 94.000 likes voor de VVD of 50.000 voor het CDA.

”Wat ook zeker meehelpt is dat ze vaak ook controversiële berichten niet schuwen. Als er maar over gepraat wordt, dan komen de volgers vanzelf. Ook de zogenaamde haters willen weten wat de boodschap is”, vertelt Jassies aan Hart van Nederland.

Lees ook: Forum voor Democratie partij met meeste leden na historische groei

Baudet erkent dat zijn partij een groot bereik heeft op sociale media. “Maar ik denk dat mensen niet alleen maar lid worden omdat ze onze filmpjes leuk vinden”, zegt hij desgevraagd. “Ik denk dat ze zelf een bijdrage willen leveren.”

De voorman van Forum voor Democratie vindt dat de sociale media-strategie zeker niet de enige oorzaak is van het succes. “Ik denk dat het over onze standpunten gaat en de wijze waarop we onze leden bij de partij betrekken.”

Grote speler op sociale media

Sociale media-expert Jassies ziet het online bereik van de partij dus wel als belangrijke oorzaak voor de groei. Wat volgens haar ook kan meespelen is het feit dat de grote namen van Forum voor Democratie zelf ook veel likes en volgers meenemen via hun eigen sociale media kanalen.

Voorman Thierry Baudet heeft op Facebook 49.000 likes. Annabel Nanninga, senator voor FvD in de Eerste Kamer en fractievoorzitter in Amsterdam heeft meer dan 55.000 volgers op Twitter.

Tot slot valt op dat Forum veel advertenties heeft gekocht op Facebook. De partij betaalde bijna 150.000 euro aan Facebook voor de periode tussen maart 2019 en januari 2020.

Kirsten Jassies is social media trainer, influencer en spreker. Ze coacht en adviseert strategisch voor online content.