Politiek

Forum voor Democratie partij met meeste leden na historische groei

Forum voor Democratie is binnen drie jaar uitgegroeid tot de politieke partij met de meeste leden. Sinds dit jaar telt de partij bijna 43.000 leden, een groei van bijna 40 procent ten opzichte van vorig jaar.

Daarmee schiet FvD traditioneel grote partijen voorbij. Sinds 1980 is het CDA de grootste, gevolgd door de PvdA. Maar doordat die twee het afgelopen jaar leden verloren, zijn ze nu gepasseerd door nieuwkomer FvD, blijkt uit onderzoek van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het is uniek dat een nieuwe partij zo snel groeit, zegt onderzoeker Gerrit Voerman. “Dit is alleen vergelijkbaar met de groei van de VVD in de jaren 70, maar die partij bestond toen al veel langer. Forum voor Democratie zit in de lift en dat zie je terug in de peilingen en het ledental.”

Meer geld in het laatje

FvD-voorman Thierry Baudet is erg blij met het nieuws. “Dank aan alle support, alle energie, alle vertrouwen”, schrijft hij op Twitter. De groei in het ledental betekent ook dat de partij meer inkomsten krijgt. Dat komt omdat meer mensen betalen voor het partijlidmaatschap en omdat partijen met meer leden ook meer subsidie krijgen.

Over het algemeen krijgen partijen in campagnetijd er vaak meer leden bij, zegt onderzoeker Gerrit Voerman. “Maar een partij die zwaar in de problemen zit, zal niet snel leden winnen. Forum voor Democratie doet het goed, dat was ook al zichtbaar bij de Provinciale Statenverkiezingen vorig jaar.”

De volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn op 17 maart 2021.