Politiek

'Dat het testbeleid in gevangenissen en tbs-klinieken hetzelfde is als buiten slaat nergens op'

In gevangenissen en tbs-klinieken is het testbeleid op het coronavirus op dit moment hetzelfde als in de rest van Nederland. Advocaat Jan-Jesse Lieftink vindt dit nergens op slaan, omdat bewoners van deze instellingen dicht op elkaar zitten. Hij roept op om veel meer te gaan testen.

Verschillende cliënten van Lieftink die in de Oostvaarderskliniek in Almere verblijven, geven aan dat ze heel angstig zijn. De kliniek bevestigt twee besmettingen en een cliënt van Lieftink meldt dat er vanmiddag een derde geval is bijgekomen. Net als daarbuiten wordt in de instelling bij een besmetting niet meer ieder mogelijk contact getest. Patiënten worden in de kliniek verpleegd en de hele afdeling gaat in quarantaine.

Oneerlijk

Lieftink vindt het oneerlijk dat er voor tbs-klinieken en gevangenissen geen speciaal beleid geldt. “Je zit daar echt hutje mutje”, zegt de advocaat tegen Hart van Nederland. “De kans op besmetting is veel groter. Je zou eigenlijk meteen de hele afdeling inclusief het personeel moeten testen als corona bij een bewoner is vastgesteld.”

Lees ook: Tranen door bezoekhuisje: ‘Ik miste mijn moeder heel erg’

Hij benadrukt dat er één groot verschil is tussen bewoners van een gevangenis of tbs-kliniek en Nederlanders die in vrijheid leven. “Als je ergens woont kan je zelf bepalen of je naar buiten gaat of niet, maar deze mensen zijn volledig afhankelijk van anderen.” Lieftink vertelt ook dat een van zijn cliënten die een voorwaardelijke beëindiging heeft nu op een afdeling is geplaatst waar al een besmetting is vastgesteld. “Hij gaat nu van volledige vrijheid naar een quarantaine-situatie met een groot besmettingsgevaar.”

Lieftink begrijpt ook niet waarom het personeel niet wordt getest, aangezien zij zorg verlenen en alle zorgmedewerkers getest horen te worden.

Angst

De huidige aanpak zorgt volgens de advocaat voor psychische last bij zijn cliënten. Het veroorzaakt vooral veel angst. “Er zitten ook mensen die in de risicogroep vallen, omdat ze bijvoorbeeld longproblemen hebben. Als die besmet worden, is het snel gedaan.” Hij vindt dat bewoners beter beschermd moeten worden en dat hun angst moet worden weggenomen door uitsluitsel te bieden over of zij wel of geen corona hebben.

Lees ook: Militairen springen bij om voedselbanken weer op gang te helpen

Ook isolatie zou niet goed zijn voor de mentale toestand van de bewoners van een tbs-kliniek. Lieftink pleit ervoor dat iedereen die negatief wordt getest gewoon op de groep mag komen.

Beperkte testcapaciteit

Een woordvoerder van het Ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat de testcapaciteit beperkt is. “De GGD gaat over de verdeling van de testen. Op dit moment zijn we in onderhandeling over de mogelijkheid om medewerkers van tbs-klinieken te testen op corona. Verder gelden de RIVM-richtlijnen die ook buiten de gevangenis gelden.”

In de Oostvaarderskliniek wordt op dit moment vooral hard geprobeerd om het virus zo goed mogelijk buiten de deur te houden. “We handelen hier net als andere tbs-klinieken. Dit betekent onder andere dat er geen bezoekuren meer zijn, er waar mogelijk 1,5 meter afstand wordt gehouden, dat verloven zijn ingetrokken en groepsactiviteiten niet doorgaan,” laten zij in een schriftelijke reactie aan Hart van Nederland weten.