Gezondheid

Bewoners Terschelling willen per direct af van ‘coronavluchtelingen’

De inwoners van Terschelling willen per direct af van de ‘coronavluchtelingen’ op het Waddeneiland. Op het eiland is het coronavirus nog niet geconstateerd en dat willen ze graag zo houden.

De laatste dagen komen er volgens de bewoners opvallend veel toeristen naar het eiland. Ook al is zo’n beetje alles gesloten, net als in de rest van het land. Onder de toeristen zijn veel Duitsers en Belgen. “Wij hebben geen ziekenhuis op het eiland en er zijn maar twee huisartsenposten en die draaien al overuren,” aldus bewoonster Anneke Klompenmaker. Klompenmaker vermoedt dat veel mensen richting het eiland komen om het coronavirus te ontvluchten. “Hierdoor komen vele toeristen, ook uit België en Brabant, naar het eiland.”

Steun van huisartsen

Ook op de vier andere Waddeneilanden is het coronavirus nog niet gesignaleerd en ook daar leidt dat tot de komst van ‘coronavluchtelingen’. Daarom willen de huisartsen op Texel dat het eiland op slot gaat. “Wij maken ons grote zorgen over toeristen die uit andere delen van het land naar Texel komen met de gedachte dat het eiland ‘corona-vrij’ is.” Volgens de huisartsen heeft Texel een grote populatie aan zwakke en oudere mensen. “Die willen we graag zo veel mogelijk beschermen.”

Lees ook: Hamsteren van medicijnen aan banden gelegd

Hun pleidooi wordt gesteund door de huisartsen op Terschelling. “Wij zijn voor beperking tot alleen essentieel vervoer (dus geen badgasten), controle op luchtweginfectie bij de terminals en het per direct aanvullen van het tekort aan beschermende materialen,” aldus huisarts Menno Swier. Swier pleit voor directe actie. “We willen proactief zijn, niet dweilen achteraf en dat kan door de kraan iets dichter te draaien dan nu is afgesproken.”

Vooralsnog geen ‘slot’ op Waddeneilanden

De Duitse autoriteiten besloten de Duitse Waddeneilanden afgelopen weekend al af te sluiten van de buitenwereld. Maar ondanks de groeiende onrust onder de Nederlandse Waddenbewoners en de noodkreet van huisartsen, gaan de Waddeneilanden niet op slot.

Een woordvoerder van de burgemeester van Texel laat in een reactie weten dat het eiland vooralsnog toegankelijk blijft. De burgemeester van Terschelling verwijst door naar de Veiligheidsregio Fryslân. Die heeft gezien de ernst van de situatie nu de leiding over het mogelijk afsluiten van de Friese Waddeneilanden. Een woordvoerder van de Friese Veiligheidsregio laat weten dat er morgen mogelijk een beslissing genomen wordt over het al dan niet afsluiten van de Friese Waddeneilanden.

Volg hier het liveblog met alle ontwikkelingen rondom het coronavirus